Top 5 biznis knjiga za marketare

Dodajte komentar

Lijepo vrijeme je vrijeme kada se možemo da pronađemo nekoliko momenata za neku dobru knjigu. Pored “limunada” ne bi bilo loše da uzmete i neku za unapređenju poslovnih vještina, a nova iskustva i ideje možete primijeniti već od septembra.

Ispod pogledajte 5 knjiga koje bi trebalo da pročitate kako bi vas motivisale za nove poslovne poduhvate.

1. The Thank You Economy – Gary Vaynerchuck 

Ukoliko pratite društvene medije, njega nista mogli da zaobiđete. Sigurno ste bar jednom pogledali njegov video u kom vam daje direktne savjete “bez dlake na jeziku”. Da, mislimo na Gary Vaynerchucka. Ovoga puta vam predlažemo da pročitate njegovu knjigu The Thank You Economy za koju je sam autor rekao da je bolja od njegove prethodne knjige “Crush It”. Gary nam objašnjava šta se dešava kada se brendovi mogu humanizovati i kada živimo u vremenu gdje tvittujemo koliko volimo neku kompaniju. Internet je dao potrošaču glasu, a snaga koju je dobio na društvenim mrežama, upozorava brendove i komanije da se pravila igre menjaju.

2. Zero to One – Peter Thiel 

Kažu da ako želite da stvorite bolju budućnost, morate da vjerujete u tajne. Najveća tajna našeg vremena je da granice za istraživanja i inovacije ne postoje. Iako IT industrija bilježi vrtoglavi rast, napredak i inovacije mogu se “roditi” u bilo kojoj oblasti poslovanja. Poznati preduzetnik i investitro Peter Thiel u svojoj knjizi “Zero to One” pokazuje put do tih novih ideja. Oni koji posmatraju svijet od 1 do n, samo kopiraju već viđeno, dok ljudi koji stvaraju nešto novo 0 do 1 (Zero to one). Njima pripada budućnost, jer će stvoriti biznise koji do sada nismo vidjeli.

3. All Marketers are Liars – Seth Godin 

Iako se čini da su sve priče ispričane, ipak svaki marketar treba da ima svoju “priču u rukavu”. Da li će on uspjeti da nas ubedi zavisi od toga koliko je ta priča u skladu sa našim vrijednostima. Pored toga, važno je da ta priča bude autentična, ali i da je marketar ne zloupotrijebi kako bi sebično ostvario sopstveni interes. Knjiga “All Marketers are Liars – Seth Godin” upravo nam govori o moći koju ima priča. “Priče pomažu da razumijemo svijet. Priče su jedini način za širenje ideje. Marketari su upravo to usavršili. “

4. The ONE Thing – Gary Keller 

U moru obaveza, teških odluka, stalnih preispitivanja da li radimo dobro, “ostrvo” gdje možemo naći odgovor je knjiga The ONE Thing koju je napisao uspješni biznismen Gary Keller. On savjetuje da pronađemo “jednu stvar” (ONE thing) koja će nam pomoći da definišemo gdje idemo i koji su sljedeći koraci. Ne možemo da uradimo sve, ali ta jedna stvar mora da postoji. Šta je za Vas ONE thing?

5. Contagious – Jonah Berger 

Znamo da Word-of-mouth glavni faktor u donošenju odluke o kupovini i višestruko je efikasan od tradicionalnih medija. Svi bi željeli da se o njima priča. Međutim, o nekima se priča više od drugih, neki tekstovi su čitaniji, videi na YouTube-u gledaniji… U čemu je tajna? Bez obzira da li ste firma Fortune 500 koja pokušava povećati prodaju, mali restoran se tek probija u svom kraju, neprofitna organizacija ili političar, Word-of-mouth je ključ uspjeha. Ne morate imati milionske budžete za oglašavanje. Samo trreba da motivišete ljude da govore. Međutim, izazov je kako to učiniti. Contagious će vam pokazati kako.

(Beeshaper)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *