Rusija prodala Kalašnjikov

Dodajte komentar

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP.

Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila učešće s 51 odsto na 25 odsto u korist generalnog direktora Alekseja Krivoručka, koji je već privatni akcionar u fabrici oružja.

“Transakcija iznosi više od 1,5 milijardi rubalja (oko 21 miliona eura po sadašnjem kursu)”, navela je ruska firma Kalašnjikov.

Postepeno smanjenje udjela ruske države dolazi u okviru promjene unutar rukovodstva kompanije. Dolaskom privatnih investitora od 2013. godine izmijenjen je imidž kompanije, koji je ponudio nove modele i proširio programe na odjeću, noževe i suvenire.

Naglasak je stavljen na izvoz, uprkos američkim sankcijama i ukrajinskoj krizi. Kompanija Kalašnjikov saopštila je u januaru da će otvoriti 1.700 radnih mjesta, što je povećanje radne snage od 30 odsto, kako bi odgovorila na veću potražnju za izvozom.

Mihail Kalašnjikov, koji je dizajnirao najpopularniju svjetsku pušku AK-47, preminuo je 2013. godine. Automatska puška koja je dobila ime po njemu napravljena je 1947. godine i omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i gerilaca i terorista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *