Javne nabavke: Glavni problem na zapadnom Balkanu loše planiranje tendera

Dodajte komentar

Sveukupni problemi u sistemu javnih nabavki u zemljama Zapadnog Balkana mogu se povezati sa lošim planiranjem i lošom pripremom procesa javnih nabavki.

To je zaključak Revizije uspjeha na temu javnih nabavki koja je paralelno sprovedena u šest država Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) uz podršku Evropskog revizorskog suda i Kancelarije za reviziju Švedske.

Zbirni izvještaj je juče objavila Državna revizorska institucija.

Kako je konstatovano, revizija je pokazala da nedostatak procjene budućih potreba na valjan i blagovremen način i nedostatak pripreme jasne tenderske specifikacije predstavlja uzrok mnogih problema koji se javljaju u kasnijoj fazi. Iz tog razloga se javljaju kašnjenja, pogrešne isporuke, neodgovarajuće snabdijevanje roba, poništavanje tendera…

“Kašnjenja u procesu kasnije dovode do hitnih nabavki kojima nedostaje transparentnosti i koje nijesu ekonomične. Ponuđači koji ne dobiju priliku da učestvuju na tim tenderima kasnije se žele, pa se postupci poništavaju što dalje prouzrokuje kašnjenja”, konstatovano je u izvještaju.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *