CG napredovala za 15 mjesta na Heritidž listi ekonomskih sloboda

U ovogodišnjem indeksu ekonomskih sloboda koji prati Heritidž fondacija, Crna Gora je na globalnoj rang listi ostvarila napredak za 15 mjesta, i pozicionirala se na 68. mjesto od ukupno 186 država svijeta, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Naša zemlja, ističu u tom resoru, poboljšala se u odnosu na prethodnu godinu za 2.3 boda, te se sa 64.3 boda našla u zoni umjereno slobodnih zemalja.

“Odličan rezultat ostvaren je u okviru indikatora „fiskalno zdravlje” (“fiscal health”) što je doprinijelo boljem rangiranju Crne Gore u ovogodišnjem Indeksu ekonomskih sloboda. Na regionalnoj rang listi, od ukupno 44 evropske zemlje, Crna Gora zauzima 33. mjesto, što predstavlja poboljšanje od 2 mjesta u poređenju sa prethodnom godinom”, navode u Ministarstvu.

Napredak Crne Gore je, ističu, prepoznat u sedam od ukupno dvanaest indikatora – lakoća poslovanja, slobode na tržištu rada, državna potrošnja, monetarna slobode, poresko opterećenje, fiskalno zdravlje i sudska efikasnost.

Najzapaženiji rezultat je ostvaren u okviru indikatora „fiskalno zdravlje“, gdje je Crna Gora ostvarila napredak od čak 25 bodova u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima.

Kako se dodaje u saopštenju, ti rezultati su pokazatelj uspješnosti Vladine fiskalne politike, kao i efikasnosti implementacije mjera fisklane konsolidacije koje su uvedene sa ciljem ozdravljenja javnih finansija.

“Mjere sadržane u Fiskalnoj strategiji Vlade Crne Gore, zajedno sa strukturnim reformama, pokazale su rezultate u povećanju konkurentnosti crnogorske ekonomije, kao i jačanju makroekonomske stabilnosti, odnosno ostvarenju snažnog ekonomskog rasta”, kazali su iz Ministarstva.

Indeks ekonomskih sloboda rezultat ocjena je Heritidž fondacije koja je u svom 24. izdanju objavila listu globalnih ekonomskih sloboda za 186 rangiranih zemalja. Publikacije koje Fondacija objavljuje od 1995. godine, prate rangiranja zemalja širom svijeta u okviru 12 ekonomskih sloboda, koje ocjenjuju četiri oblasti – vladavinu prava, ograničen nivo administracije, efikasnost regulative i otvorenost tržišta.

Po rezultatima Indeksa ekonomskih sloboda za 2018. godinu, 102 ekonomije su zabilježile bolji rezultat, dok je rezultat za 75 zemalja lošiji, uz nepromijenjeno stanje za preostale tri ekonomije. Irak, Libija, Lihenštajn, Somalija, Sirija i Jemen nijesu ocijenjeni, zbog nedostupnosti podataka.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *