Preispitaće ranije penzionisanje jer je sistem penzija neodrživ

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore najavila je da će preispitati postojeći zakonski sistem ranijeg penzionisanja zbog velikog deficita Fonda PIO koji iznosi oko 30 procenata. 

Pravcima razvoja Crne Gore 2018-2021. godine, kaže se da je za održiv sistem potreban optimalan odnos zaposlenih i penzionera 3:1 a da je taj odnos u Crnoj Gori nepovoljnih 1,65:1.

U Crnoj Gori ima trenutno oko 129.000 penzionera koji primaju prosječno oko 280 eura, dok je prosječna plata u državi 512 eura.

Vlada krajem prošle godine donijela Pravce razvoja Crne Gore 2018-2021. godine, koji predstavljaju krovni razvojni implementacioni dokument, kojim je utvrđena vizija socio-ekonomskog razvoja, a što je, između ostalog, bila obaveza Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU.

Koliko je za Vladu znalčajan ovaj dokument svjedoči podatak da je obrazovan Koordinacioni tim za pripremu i praćenje realizacije Pravaca razvoja Crne Gore 2018-2021. godine, koji, pored ostalog, ima zadatak da kontinuirano prati realizaciju Pravaca razvoja i da informiše Vladu o njihovoj realizaciji.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *