Naslovne strane dnevnih novina za 14. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Mugoša ih prevario, traže pola miliona

Kompanija Rokšped tužila je Privrednom sudu Glavni grad jer je, kako se navodi u tužbi, pretpjela ogromnu štetu zbog neusvajanja Detaljnog urbanističkog plana “Tuzi 3, zbog čega proteklih 18 godina nije mogla dobiti građevinsku dozvolu za svoj poslovni centar u Tuzima.

Platu do 250 eura ima 77.000 zaposlenih

Socijalni savjet će danas samo razmotriti inicijative sindikata i SDP-a za povećanje minimalne zarade i Unije poslodavaca za uvođenje neoporezivog iznosa zarade i formirati radnu grupu koja bi, prije donošenja odluka, uradila precizne analize oba predloga, saznaju Vijesti.

Pešićeva ćuti o radu ministara

Generalni sekretar Vlade Nataša Pešić odbija da nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću dostavi podatke o učešću ministara na sjednicama Vlade i sjednicama Vladinim komsija za politički sistem i ekonomska pitanja, kao i podatke o službenim putovanjima. Traženi su i podaci o zamjenama ministara na sjednicama komisija.

Dnevne novine

AKCIONARI ODLUČUJU O ZADUŽENJU KOD EBRD

Akcionari Port of Adria trebalo bi da 23. februara, na vanrednoj Skupštini, odluče o zaduženju kompanije kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dioničari bi ujedno trebalo da donesu odluku o zalaganju pokretne imovine ove barske kompanije, čiji je većinski vlasnik turski Global Ports. Predstavnici Vlade potpisali su sredinom novembra 2013. godine ugovor o prodaji 62,09 odsto kapitala Kontejnerskih terminala i generalnih tereta Global Portsu, za oko 8,07 miliona eura.

U crnogorskim bankama rublje se ne mogu zamijeniti

U bankama koje posluju u Crnoj Gori nemoguće je zamijeniti rusku rublju za eure ili bilo koju drugu valutu. S druge strane, na njihovim šalterima se najčešće razmjenjuju švajcarski franak i američki dolar.

Na Bijeloj listi 285 preduzeća

Poreska uprava (PU) objavila je novu Bijelu listu na kojoj je 285 poreskih obveznika sa najvišim stepenom fiskalne discipline, što je 48 više nego u dokumentu iz oktobra prošle godine.

Dan

Zakon ne mijenjaju zbog tajkuna

Iako je Sekretarijat Energetske zajednice (SEZ) prije dvije godine poslao Ministarstvu ekonomije dokument “Smjernice za reformu šeme podrške za promovisanje energije iz obnovljivih izvora, kojim se predlaže izmjena modela podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno mini-hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrana (VE), ništa nije urađeno po tom pitanju. Te izmjene odnose se na model plaćanja podsticaja, koji plaćaju potrošači električne energije kroz račune za struju.

Autoput je ekonomski neodrživ

Infrastrukturni projekti u Crnoj Gori vrijedni su čak 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podrazumijevaju uglavnom izgradnju puteva i autoputeva koji neće biti ekonomski i fiskalno održivi, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izvještaju koji se bavi stanjem infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana. MMF otvoreno dovodi u pitanje održivost tih projekata s obzirom na njihovu cijenu i stanje javnog duga Crne Gore.

Na listi 285 obveznika

Poreska uprava (PU) objavila je juče Bijelu listu, odnosno spisak od 285 poreskih obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline. Na 18. listi su, između ostalih, sva tri telekomunikaciona operatera, banke, energetske kompanije, EPCG i CEDIS, Pivara Trebjesa, Voli trejd, Domaća trgovina, Hard diskont Laković, Merkator…

Pobjeda

Biraju 100 najvećih

Projekat ,,100 najvećih u Crnoj Gori trebalo bi da doprinese boljoj promociji preduzeća, a investitorima pokaže da kod nas mogu naći kredibilne poslovne prilike i partnere. Osnivač provajdera poslovnih informacija BI Consulting Ratko Nikolić kazao je da ovaj projekat, koji se prvi put realizuje u Crnoj Gori, podrazumijeva selekciju i predstavljanje najvećih preduzeća prema egzaktnim i objektivnim kriterijumima.

Dogodine pušićemo po evropskoj akcizi

Ukupna specifična i proporcionalna akciza na cigarete 1. januara naredne godine povećaće se na 90 eura za 1.000 komada (50 paklica) i biće usklađena sa Direktivom EU u ovoj oblasti, rečenoje Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje kada će cijene ovog proizvoda biti približne onim u evropskim državama.

Najavili ulaganje 250 miliona

Na inicijativu kompanije Northstar, investitora na projektu Montrose na dijelu poluostrva Luštica koji pripada Herceg Novom, u Sekretarijatu za razvojne projekte je održan sastanak s predstavnicima ove kompanije Mohamedom Abdulmalikom, Vladimirom Čvorovićem i Minom Jovović, saopšteno je iz Sekretarijata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *