15 mjeseci kasnije, Centralna Banka Indije i dalje prebrojava demonetizovane novčanice  

Dodajte komentar

Više od godinu dana kasnije, puni efekat zabrane novčanica velikih apoena od 500 i 1000 ruplja iz novembra 2016. godine, koju je nametnula vlada  Narendra Modi ostaje misterija. Za Centralnu Banku Indije (RBI) i dalje nije završeno prebrojavanje vraćenih novčanica.

“Specifične bankovne bilješke se obrađuju, tj. njihova aritmetička tačnost i istinitost i usklađenost za iste je u toku. Ta informacija se stoga može podijeliti tek po završetku procesa “, saopšteno je iz Indijske Centralne Banke u odgovoru na pitanje od strane medija Press Trust of India, postavljenog na osnovu Zakona o pravu na informacije (RTI).

Pronalaženje ukupnog broja zabranjenih novčanica vraćenih bankarskom sistemu je važan parametar za utvrđivanje efikasnosti demonetizacije. Vlada je navela da je “crni novac” uništavao cilj, tvrdeći da vjerovatno Rs4 lakh crore (62,24 milijardi dolara) i Rs5 lakh crore nisu deponovani kod banaka. Međutim, privremeni brojevi kojE je objavio RBI pokazao je da je vlada precijenila stvari. Samo završni rezultat RBI-ja će dati definitivnu sliku.

Centralna banka je više puta ismijavana što je toliko dugo računala demonetizovane novčanice. Institucija čak nije uspjela da da jasan vremenski okvir za završetak ovog posla. U upitu RTI je izjavljeno: “Specifične bankovne zabilješke se obrađuju na brz način”.

RBI je tvrdio da je rasporedio oko 60 mašina za verifikaciju i obradu novčanica (CVPS), iznajmio novu opremu i pozajmio neke od drugih banaka. Njeni zaposleni su, kako su izvještavali, radili 24 sata. Ali, čini se da ništa nije pomoglo da se proces stvarno ubrza.

U svom godišnjem izvještaju objavljenom u avgustu 2017. godine, RBI je kazala da je do 30. juna 2017. godine, 99% od 15,44 lakh croce demonetizovanih novčanica deponovano natrag u banke. Potrebno je više od 5 mjeseci da se izračuna stanje za preostalih 1%.

U godišnjem izvještaju dodato je upozorenje da bi se brojevi mogli revidirati nakon završetka procesa.

Vlada Narendra Modi objavila je demonetizaciju 08. novembra 2016. godine, proglašavajući novčanice od 500 i 1000 ruplja – ilegalnim. Indijski stanovnici su imali vremena do 30. decembra 2016. godine da deponuju stare novčanice, dok su nerezidenti ili oni koji putuju u inostranstvo imali rok do 30. juna 2017. godine. Ove dvije novčanice činile su 86% svih novčanica u opticaju po vrijednosti, što je dovelo do akutnog nedostatka novca u Indiji. U mjesecima koji su uslijedili, ekonomski rast Indije je značajno usporio, a više od milion radnih mesta je izgubljeno.

Ipak, vlada insistira na tome da je pomogla u suzbijanju “crnog novca”. Međutim, nekoliko ekonomista vjeruje da je zabrana bila neefikasna, jer je preko 99% zabilješki vraćeno bankama, a gotovinski promet u privredi se vratio na nivo prije demonetizacije.

Bez obzira na sve, debata će trajati sve dok se ne završi konačno prebrojavanje demonetizovanih novčanica.

Izvor: Quartz; Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *