Za Telenor zainteresovana češka PPF grupa

Dodajte komentar

Za Telenorove kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi (Crna Gora, Srbija, Mađarska i Bugarska) zainteresovan je investicioni fond PPF, grupa u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera, nezvanično saznaje list Danas.

Njegova kompanija upravlja imovinom vrijednom oko 35 milijardi dolara, a u telekomunikacioni biznis ušli su 2013. godine kupovinom 65,9 odsto češkog telekoma O2 za blizu 2,5 milijardi dolara od španskog giganta Telefonike. PPF grupa je takođe i vlasnik kompanije CETIN koja se bavi telekomunikacionom infrastrukturom.

Kompanija O2 je u 2016. godini imala prihode od 1,4 milijarde eura.

U PPF grupi su odbili da komentarišu informaciju da pregovaraju o preuzimanju Telenorovih kompanija u CEE, dok je Telenor još prilikom objavljivanja informacije da su dobili ponudu, poručio da neće komentarisati ništa na ovu temu dok ne procene kvalitet ponude do kraja tromjesečja.

Inače u srpskim medijima se pojavila spekulacija da je zainteresovana kompanija koja je podnijela ponudu Telenoru u stvari američki investicioni fond KKR koji u vlasništvu na teritoriji bivše Jugoslavije ima Junajted grupu, a čiji je najveći deo kablovski operater SBB. Takođe prema pisanju medija u regionu, radi se o ponudi od oko dvije milijarde eura, bez mađarskog ogranka.

Prema procjeni Dragovana Milićevića, vlasnika konsultantske kuće ADM konsalting i bivšeg državnog sekretara Ministarstva trgovine i telekomunikacija, samo Telenor u Srbiji vrijedi oko 1,34 milijarde eura.

 

Prema nedavno objavljenim podacima za 2017. godinu, Telenor je u Srbiji Crnoj Gori (koje ova kompanija vodi zajedno iako su odvojene kompanije) ostvario ukupne prihode od 418 miliona eura što je rast od 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno EBITDA (zarada prije plaćanja poreza, kamata i amortizacije) je iznosila 156 miliona eura, dok je operativni profit 97,5 miliona eura. U toku prošle godine Telenor je smanjio broj mobilnih pretplatnika za 135.000 i imao ih je na kraju godine 3,16 miliona. Rast prihoda, prema objašnjenju Telenora ostvaren je zahvaljujući većoj prodaji mobilnih telefona, a veća dobit ostvarena je dobrim dijelom i zbog smanjenja operativnih troškova.

Kompanija u Mađarskoj ostvarila je prihode od 497 miliona eura i operativnu dobit od 102 miliona eura, dok je u Bugarskoj prihod iznosio 345 miliona eura sa operativnim profitom od 64 miliona eura.

 

Telenor je objavio da je dobio „netraženu ponudu od investitora za kompanije u CIE“ i saopštio da će procjenjivati ponudu u prvom kvartalu 2018 kako bi sagledao najveću korist za akcionare kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *