Za Telenor zainteresovana češka PPF grupa

Za Telenorove kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi (Crna Gora, Srbija, Mađarska i Bugarska) zainteresovan je investicioni fond PPF, grupa u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera, nezvanično saznaje list Danas.

Njegova kompanija upravlja imovinom vrijednom oko 35 milijardi dolara, a u telekomunikacioni biznis ušli su 2013. godine kupovinom 65,9 odsto češkog telekoma O2 za blizu 2,5 milijardi dolara od španskog giganta Telefonike. PPF grupa je takođe i vlasnik kompanije CETIN koja se bavi telekomunikacionom infrastrukturom.

Kompanija O2 je u 2016. godini imala prihode od 1,4 milijarde eura.

U PPF grupi su odbili da komentarišu informaciju da pregovaraju o preuzimanju Telenorovih kompanija u CEE, dok je Telenor još prilikom objavljivanja informacije da su dobili ponudu, poručio da neće komentarisati ništa na ovu temu dok ne procene kvalitet ponude do kraja tromjesečja.

Inače u srpskim medijima se pojavila spekulacija da je zainteresovana kompanija koja je podnijela ponudu Telenoru u stvari američki investicioni fond KKR koji u vlasništvu na teritoriji bivše Jugoslavije ima Junajted grupu, a čiji je najveći deo kablovski operater SBB. Takođe prema pisanju medija u regionu, radi se o ponudi od oko dvije milijarde eura, bez mađarskog ogranka.

Prema procjeni Dragovana Milićevića, vlasnika konsultantske kuće ADM konsalting i bivšeg državnog sekretara Ministarstva trgovine i telekomunikacija, samo Telenor u Srbiji vrijedi oko 1,34 milijarde eura.

 

Prema nedavno objavljenim podacima za 2017. godinu, Telenor je u Srbiji Crnoj Gori (koje ova kompanija vodi zajedno iako su odvojene kompanije) ostvario ukupne prihode od 418 miliona eura što je rast od 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno EBITDA (zarada prije plaćanja poreza, kamata i amortizacije) je iznosila 156 miliona eura, dok je operativni profit 97,5 miliona eura. U toku prošle godine Telenor je smanjio broj mobilnih pretplatnika za 135.000 i imao ih je na kraju godine 3,16 miliona. Rast prihoda, prema objašnjenju Telenora ostvaren je zahvaljujući većoj prodaji mobilnih telefona, a veća dobit ostvarena je dobrim dijelom i zbog smanjenja operativnih troškova.

Kompanija u Mađarskoj ostvarila je prihode od 497 miliona eura i operativnu dobit od 102 miliona eura, dok je u Bugarskoj prihod iznosio 345 miliona eura sa operativnim profitom od 64 miliona eura.

 

Telenor je objavio da je dobio „netraženu ponudu od investitora za kompanije u CIE“ i saopštio da će procjenjivati ponudu u prvom kvartalu 2018 kako bi sagledao najveću korist za akcionare kompanije.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *