Poslodavci traže uvođenje neoporezivog dijela plate

Sjednica Socijalnog savjeta zakazana je za srijedu a na njoj bi trebalo da se raspravlja o povećanju minimalne zarade sa sadašnjih 193 na 250 eura.

Iz Unije poslodavaca, kako su Pobjedi kazali, ovo povećanje minimalca uslovljavaju uvođenjem neoporezivog dijela zarade. Šef sektora za međunarodnu saradnju i projekte Unije poslodavaca Mirza Mulešković redakciji Pobjede je juče kazao da oni traže uvođenje, odnosno povratak neoporezivog dijela zarade.

To je uslov za razgovor o povećanju minilalne zarade – kazao je Mulešković, ali nije saopštio koliki neoporezivi dio traže. Dodao je samo da se neoporezivi dio u zemljama regiona kreće oko 100 eura.

Inicijativu za povećanje minimalne zarade koja je u Crno Gori najmanja u regionu, podnijeli su Unija slobodnih sindikata i Socijaldemokratska partija.  SDP je organizovala i prikupljanje potpisa za uvećanje minimalne zarade, koju je do juče potpisalo 4.500 građana. I iz Vlade su saopštili da analiziraju povećanje minimalca. Nedavno su iz Ministarstva finansija saopštili da analize pokazuju da bi povećanje ove zarade na 250 eura poslodavce ukupno koštalo 40 miliona eura.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *