Naplata obrade kredita nije nezakonita

Dodajte komentar

Banke koje posluju na crnogorskom tržištu imaju zakonski osnov za naplatu provizije za obradu kredita, a od promjene tržišnih uslova zavisi hoće li finansijske institucije mijenjati politiku tarifa, ocijenio je predsjednik Udruženja banaka (UBCG) Esad Zaimović.

On je, nakon sastanka guvernera Centrale banke (CBCG) Radoja Žugića i direktora 15 poslovnih banaka, novinarima kazao da bankarski sistem posluje po propisima i da nijesu istinite izjave da dva puta naplaćuju obradu kredita.

“Po tom pitanju nećemo ništa raditi jer smatramo da se naknade naplaćuju zakonski, a ranije izjave bankarskog ombudsmana i advokata da se u Crnoj Gori obrada kredita klijentima dvostruko obračunava su netačne”, istakao je Zaimović.

Da ne postoji dvostruko obračunavanje zaloga, potvrdio je i Žugić, ukazujući da bi CBCG reagovala blagovremeno da se takva situacija desi.

“Krediti u crnogorskim bankama se obračunavaju samo jednom, a ukoliko bude odstupanja koja bi uticala na finansijsku stabilnost sistema reagovaćemo i težiti njihovom rješavanju. Nema tu nezakonitosti. Možda je dilema je li realan trošak ili ne, ali je to pravo banaka”, istakao je Žugić.

USLOVI I TRŽIŠTE

Tema se aktuelizovala pošto je Apelacioni sud u Srbiji poništio odluku bankama da naplaćuju proviziju za obradu kredita nakon žalbe jednog klijenta. Zaimović kaže da ne postoji jasan stav Vrhovnog suda Srbije po tom pitanju, a smatra i da je ova tema pokrenuta radi provociranja javnosti.

“Možda je intencija bila da se otvori ta problematika, ali je javnost stekla pogrešan utisak. Kada je riječ o domaćoj regulativi, stopa obračunavanja se kreće između jedan i dva odsto od datog kredita i zakonski osnov za to pitanje preciziran je u Zakonu o potrošačkim kreditima’, naveo je predsjednik UBCG.

On je dodao se odredbe mogu naći i u Zakonu o obligacionim odnosima, kao i u praksi EU, tačnije evropskoj direktivi koja predviđa da banka može naplaćivati naknadu za svoju uslugu.

“Može se diskutovati o visini naknade i da li treba da bude izražena u apsolutnom ili procentualnom iznosu”, naveo je Zaimović.

Na pitanje medija da li banka ima povećan trošak obrade zavisno od visine kredita, Zaimović je kazao da se svaka banka trudi da tarife prilagodi situaciji na tržištu.

“Postoje krediti kod kojih nema tog troška, a neki zahtijevaju pojačano angažovanje zaposlenih u banci. Da li ćemo zbog tekstova objavljenih u medijima ili špekulacija u javnosti smanjivati tarife, nijesam siguran. Ono što može da utiče na tu odluku su promjene uslova na tržištu“, poručio je Zaimović.

SISTEM STABILAN

Govoreći o prošlogodišnjim rezultatima, guverner je ukazao da je finansijski sektor stabilan i oporavljen, te da je štednja porasla na 13,8 odsto.

“Time smo postigli povratak povjerenja u bankarski sistem. Osim toga, banke su i na ostalim poljima uspješne, uprkos manjim ranjivostima koje su se značajno smanjile u prethodnih godinu dana”, naglasio je Žugić.

On je javnosti predstavio i rast kreditne aktivnosti koji iznosi 11, 8 odsto, a zabilježeni su i pad pad loših kredita i efektivne kamatne stope na 6,81 odsto.

Direktor Sektora za kontrolu banaka Dejan Vujačić kazao je da je do četvrtka u skladu sa restrukturirano 21,6 miliona eura ugovora, od čega se 20,5 miliona odnosi na preduzeća.

“Crnogorske banke su pod pomnom kontrolom supervizije. Sistem je stabilan, visoko likvidan, a postoje i zainteresovani investitori za naš bankarski sistem što je još jedan razlog za optimizam”, zaključio je Vujačić.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *