Strah se širi američkom berzom, indeksi ponovno potonuli

Dodajte komentar

Nakon kratkotrajnog oporavka, ključni indeksi na američkom Wall Street-u ponovo su snažno potonuli.

Indeks Dow Jones Idustrials je izgubio 1.032 boda ili 4,2 odsto spustivši se na 23.860 bodova, što je oko 10 odsto niže od rekorda postignutog prije nekoliko nedjelja, piše Jutarnji list.

Kako piše Washington Post, do novog pada došlo je zbog sve veće zabrinutosti investitora da bi uskoro moglo doći do ubrzanja rasta kamatnih stopa.

Osim Dau Džons Idustrials, indeksa sačinjenog od 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, snažan pad zabilježio je i tehnološki Nasdaq i sveobuhvatniji S&P 500, koji su pali za više od 3 odsto. Ono što je dodatno zabrinjavajuće je da su ovako snažni padovi postignuti uz promet 50 odsto veći od prosječnog.

“Kada bih morao da biram između ulaganja u obveznice i dionice, uz očekivani rast kamatnih stopa, obveznice bi mi se činile atraktivnijima”, sažela je generalni sentiment na američkom tržištu kapitala pomoćnica direktora za investicije u kompaniji PAAMCO Alexandra Coupe.

Navela je da izgledni porast stope inflacije ulaganje u dionice čini manje privlačnim, bez obzira što su dionice dugoročno isplativija investicija.

“Da, više se isplate na duge staze od obveznica, ali je ulaganje u njih ipak riskantnije jer su im i cijene podložne većim promjenama”, dodala je Coupe.

Washington Post piše da je do novog pada došlo uprkos nekim dobrim ekonomskim vijestima koje su stigle u četvrtak, uključujući i informaciju da je društvena mreža Twitter prvi put postala profitabilna. List ponavlja da iza svega, uprkos dobrim vijestima, stoji strah od pregrijavanja ekonomije pa makar on i ne bio nužno sasvim utemeljen u realnim pokazateljima. No, upravo je taj iracionalni dio izrazito teško ukalkulisati u bilo kakva predviđanja budućih ekonomskih kretanja te stoga ne treba iznenaditi da sljedećih nedjelja i dalje bude većih fluktuacija od uobičajenog.

“Investitore brinu tri stvari, prva je nagovještaj porasta stope inflacije, koja se u SAD-u trenutno kreće na anemičnih 1,7 posto, druga je posljedični pad profita u kompanijama, a treća je strah da američka centralna banka, Federalne rezerve, u tom slučaju ne bi odmah priskočila u pomoć kako bi obuzdala porast kamatnih stopa”, izjavio je ekonomist Larry Hatheway.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *