Tesla sa najvećim gubitkom u istoriji kompanije

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla, izvijestio je o dosad najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 miliona dolara, znatno većem nego u istom razdoblju 2016., kada je iznosio 121,3 miliona dolara.

Istovremeno, prihodi su mu porasli sa 2,8 na 3,3 milijarde dolara.

Budućnost te kompanije zavisi od Modela 3 sedana, čija je proizvodnja i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Uprkos uskim grlima, taj proizvođač objavio je kako i dalje cilja da postigne proizvodnju Modela 3 do kraja prvog tromjesečja od 2.500 komada nedjeljno, a do kraja drugog tromjesečja od 5.000 komada.

Prema riječima osnivača Tesle Elona Muska, prepreke za postizanje proizvodnje od 5.000 vozila nedjeljno do kraja drugog tromjesečja “svakom nedjeljom su sve manje”.

“U određenom trenutku u 2018. godini očekujemo da ćemo početi generisati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima”, kazao je u razgovoru s investitorima.

Model 3 počeo se prodavati u SAD-u krajem prošle godine po cijeni od 35.000 dolara. Riječ je o vozilu srednje klase, za kojega u Tesli tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu te se nadaju da će privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila – Model X i Model S, koji se prodaju po cijeni većoj od 70.000 dolara.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *