Promet na Montenegroberzi prošle godine iznosio je 47,5 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupan promet na Montenegroberzi u prošloj godini iznosio je 47,5 miliona eura, 36 odsto više u odnosu na 2016, ako se izuzme primarna prodaja državnih obveznica u toj godini, koja je iznosila 80,41 milion eura. Skoro 90 odsto prometa u prošloj godini ostvareno je na slobodnom tržištu.

U prethodnih 247 dana trgovanja sklopljeno je 5,7 hiljada poslova, što je oko 28 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Od ukupnog broja transakcija, 66 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu piše u godišnjem Biltenu Montenegroberze.

Mjesec sa najvećim ostvarenim prometom u prošloj godini, u iznosu od 9,53 miliona eura, bio je februar. Najmanji promet, od 721,3 hiljade, zabilježen je u septembru. Najveći mjesečni broj poslova, 768, sklopljen je u aprilu, a najmanji u januaru, 279.

U strukturi prošlogodišnjeg prometa, najveće učešće, od oko 45 odsto, ostvareno je sa običnim akcijama, a slijede akcije zatvorenih investicionih fondova, oko 26 odsto, kao i državne obveznice oko 24 odsto. U prošloj godini se ukupno 18 kompanija kotiralo na berzanskom tržištu Montenegroberze.

Na segmentu na kojem se trguje akcijama fondova ostvaren je promet u iznosu od 12,23 miliona eura, što čini oko 26 odsto ukupno ostvarenog prometa berze. Na segmentu na kojem se trguje obveznicama ostvaren je promet u iznosu od 11,5 miliona eura, oko 24 odsto ukupno ostvarenog na berzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *