Njemačka još bez vlade

Dodajte komentar

Pregovori o formiranju koalicije konzerativaca Angele Merkel i socijaldemokrata trajali su svu noć i jutros su i dalje u toku.

Trenutna runda pregovora kojoj prisustvuju njemačka kancelarka i šef Socijaldemokrata (SPD) Martin Šulc počela je juče prije podne, i to je trebalo da bude posljednji dan pregovora dvije strane započetih početkom januara.

Politički zvaničnici trebalo bi da nađu rješenje kako da vladaju zajedno da bi izvukli Njemačku iz političke neizvjesnosti pošto je bez vlade od parlamentarnih izbora u septembru, jer nijedna partija nije dobila jasnu većinu.

U slučaju da propadnu pregovori Merkel treba da se pomiri ili sa formiranjem nestabilne manjinske vlade ili da prihvati organizaciju novih izbora koji bi bili vrlo rizični i mogli bi da idu na ruku ekstremnoj desnici.

Međutim socijaldemokrate su vrlo podijeljene oko šanse da se još jednom povežu u koaliciju sa Angelom Merkel, i Šulcu je potrebno da dobije opipljive ustupke ili će baza na kraju odbaciti kompromis.

SPD posebno traži da se u program vlade uključe reforma zdravstvenog sistema i određivanje radnih ugovora na ograničeno vrijeme.

Ukoliko se postigne sporazum sa konzervativcima Angele Merkel 440.000 aktivista partije imaće posljednju riječ na internom glasanju koje bi moglo da se završi početkom marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *