Intesa Sanpaolo prikaza gotovo duplo veću kvartalnu dobit

Dodajte komentar

Italijanska banka Intesa Sanpaolo u utorak je predstavila novi četverogodišnji poslovni plan koji uključuje znatno smanjenje udjela nenaplativih zajmova, veće prihode i uštede na troškovima, a izvijestila je i o skoku dobiti u četvrtom kvartalu.

Intesa je novim četverogodišnjim planom zacrtala neto dobit u iznosu do šest milijardi eura u 2021. godini a operativne prihode u visini 20,8 milijardi eura. Time bi povrat po dionici trebalo da naraste na 12,4 posto, sa 7,9 posto u prošloj godini.

U navedenom razdoblju očekuju, među ostalim, i uštede na troškovima u iznosu oko 1,5 milijardi eura, navodi se u četverogodišnjem poslovnom planu.

Banka novim planom za razdoblje od 2018. do 2021. godine namjerava da zacementira poziciju najjače italijanske banke.

Nakon što je u sklopu prethodnog plana zaključno s 2017. godinom dioničare obilato nagradio isplatom dividende u ukupnom iznosu od 10 milijardi eura u gotovini, u novom planu predviđaju da će na ime dividende isplatiti 85 posto ovogodišnje dobiti i postupno taj udio smanjivati kako bi u 2021. bio sveden na 70 posto.

Udio nenaplativih zajmova u ukupnom iznosu zajmova trebao bi biti prepolovljen, s 11,9 posto krajem 2017., na šest posto 2021. godine. Time bi se njihov udio približio evropskom prosjeku od 5,5 posto, nasuprot prosječnom udjelu loših zajmova u italijanskom bankarskom sistemu u visini 16 posto.

Prema u utorak objavljenim poslovnim rezultatima, neto dobit Intese Sanpaola u četvrtom je tromjesečju 2017. iznosila 1,344 milijarde eura, u odnosu na 776 miliona eura koliko je iznosila u istom razdoblju godine ranije.

Tromjesečni rezultati uključuju kapitalni prihod od 811 miliona eura povezan s prodajom udjela u italijanskom fondu Allfundsu.

Neto kamatni prihodi zadržali su se na nivou istog razdoblja prethodne godine i iznosili su 1,742 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija povećani 10,9 posto, na 2,1 milijardu eura, pokazao je izvještaj o rezultatima poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *