Berze padaju sedmi dan uzastopno

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica oštro su pale, prateći silaznu putanju indeksa na Wall Streetu i ostalim svjetskim tržištima, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 2,6 posto, skliznuvši sedmi trgovinski dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 1,95 posto, na 7.192 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,85 posto, na 5.185 bodova, a frankfurtski DAX 2,05 posto, na 12.434 boda.

Evropske berze uzdrmao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni pad od avgusta 2011., kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

Terminski S&P 500 indeks i jutros je u minusu, oko 3 posto, što znači da bi i u utorak na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

Juče je u jednom trenutku Dow Jones indeks bio u minusu više od 6 posto ili gotovo 1.600 bodova, što je njegov najveći bodovni pad u jednom danu u istoriji.

Svjetske berze su godinama snažno rasle, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji, zahvaljujući stabilnom rastu svjetske ekonomije, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.

S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a podstakli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

A to bi moglo podstaći rast potrošnje i inflacije, pa bi američka centralna banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Procjenjuje se i da će Evropska centralna banka (ECB) do kraja godine ukinuti podsticajne monetarne mjere, a sve to podstiče rast prinosa na obveznice.

Zbog toga su jutros prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, novi najviši nivo u četiri godine, dok su se na kraju prošle godine kretali oko 2,41 posto. A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 3,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i po dana.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,1 posto, na 21.610 bodova, što je njegov najveći dnevni gubitak od polovine 2016. godine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *