Naslovne strane dnevnih novina za 5. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Čelebić kupio plac Plantaža

Državna kompanija za proizvodnju vina Plantaže prodala je placeve ukupne površine 11.102 kvadrata u Donjim Kokotima građevinskoj kompaniji Čelebić za 327.507 eura, saznaju Vijesti nezvanično u ovoj kompaniji.

Kolektivni ugovor nema 10 banaka

Tri godine poslije otkaza Granskog kolektivnog ugovora (GKU) imamo situaciju da od 15 banaka u Crnoj Gori, 10 nema nikakav kolektivni ugovor (KU), a mnoge od banaka su napravile reviziju postojećih sa znatno manjim obavezama prema zaposlenim, saopštila je “Vijestima” Lidija Pejović, predsjednica Sindikata banaka Crne Gore pri Uniji slobodnih sindikata.

Brano i Džigi bez nadzora države

Na državni on-line nadzor priređivača igara na sreću ni jesu priključene kompanije Lutrija Crne Gore, Džek pot i Flesh&As, čiji su vlasnici biznismeni Branislov Brano Mićunović i Sava Džigi Grbović, ali i dalje rade iako je Uprava za igre na sreću sa ostalim priređivačima, koji ni jesu ispunili tu zakonsku obavezu, raskinula ugovor.

Dnevne novine

STIJEPOVIĆ: U PODGORICI PRVA ELEKTRANA NA BIOGORIVO

Deponija d.o.o Podgorica pozvala je zainteresovane da se jave na Javni oglas za davanje koncesija za eksploataciju deponijskog biogasa za proizvodnju električne energije na deponiji Livade u Podgorici. U pitanju je finalni potez Glavnog grada u realizaciji ovog, za Crnu Goru pionirskog projekta, kada je pitanju energetika, ali i zaštita životne sredine.

Lakše do trgovina i turista

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) organizovalo je protekle sedmice na Žabljaku Zimsku školu za poljoprivrednike koji hranu proizvode na malim porodičnim gazdinstvima, kako bi ih edukovala i informisala o standardima, uslovima i mogućnostima za bolji plasman proizvoda.

Nova prodaja akcija

Aukcije za prodaju akcija Luke Bar, Crnogorskog Telekoma, Societe Generale Montenegro banke i Željezničke infrastrukture (ŽICG) biće danas održane, odlučio je odbor direktora Montenegroberze na zahtjev kompanije Bull and Bear BDlS iz Podgorice.

Dan

Nema zarade od poljoprivrede

Sa Agrobudžetom od skoro 40 miliona eura, koji je prije nekoliko dana predstavio ministar poljoprivrede Milutin Simović, stvoriće se dobre osnove za dalji razvoj sektora poljoprivrede, otvaranje novih radnih mjesta kao i unapređenje uslova života na selu, smatraju sagovornici ,Dana. Oni cijene da sredstva iz Agrobudžeta treba da motivišu sve poljoprivredne subjekte, koji se da bi postigli vidljive rezultate moraju trgnuti i prilagoditi novim trendovima i promjenama.

Porodična gazdinstva najveće fabrike

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započelo je realizaciju novog projekta “Zimska škola za proizvođače hrane na malim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima. Iz ministarstva je saopšteno da su cilj projekta edukacija i informisanje o standardima i uslovima, ali i mogućnostima za bolji plasman proizvoda na tržištu, posebno turističkom.

Šansa za nova radna mjesta

Turska firma “Montenegro Vud Sandžakli Mobilija, koja posluje u Rožajama, dobila je od Uprave za šume 4.250 kubika koncesija na šume što će, kako najavljuju iz ovog preduzeća, uticati na proširenje prozvodnih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta. Ta firma je prije dvije godine u zakupljenom prostoru nekadašnjeg Gornjeg Ibra pokrenula proizvodnju furnira od bukovine, namijenjenog za potrebe industrije namještaja, ali je bila prinuđena da povremeno isključuje mašine usled nedostatka osnovne sirovine.

Pobjeda

Uz revizora manji rizik i za direktora

Od 134 sistematizovana radna mjesta za unutrašnju reviziju kod korisnika državnog budžeta popunjeno je 75. Na centralnom nivou od 83 popunjeno je 45, a u opštinama od 51 30, pokazuju podaci Ministarstva finansija koji su prezentovani u izvještaju o ispunjavanju Akcionog plana za realizaciju preporuka Državne revizorske institucije, koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Strahuju od investicije čije detalje ne znaju

Nevladina organizacija “Društvo prijatelja Perasta i neformalna grupa građana ,,Perast 2020 zatečeni su i zabrinuti stavom države koja, kako ističu, ignoriše njihove legitimne zahtjeve da budu upoznati sa papirima, gabaritima i izgledom budućeg hotela u izgradnji na mjestu nekadašnje fabrike konfekcije Jadran Perast.

O vrijednosti potrošačke korpe krajem februara

Redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počeće 27. februara, saopšteno je iz Monstata. Monstat je u toku prošle godine, shodno godišnjem planu, realizovao pilot istraživanje Minimalna potrošačka korpa, a prvi podaci biće dostupni 27. februara, kada će biti objavljena i metodologija koja je korišćena prilikom obračuna minimalne potrošačke korpe kazali su iz Monstata. Monstat je u prethodnom periodu obavio proces revizije minimalne potrošačke korpe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *