Samsung i prošle godine vodeći na tržištu pametnih telefona

Kompanije IDC i Strategy Analytics gotovo su istovremeno predstavile svoje izvještaje o stanju na tržištu pametnih telefona tokom posljednjeg kvartala, ali i čitave 2017. godine u cjelini. Obije kompanije navode južnokorejski Samsung kao vodeću kompaniju na tom tržištu tokom 2017. godine.

IDC i Strategy Analytics navode kako je Samsung tokom 2017. godine osigurao vodeću poziciju isporučivši oko 317 miliona pametnih telefona (uz oko 21% tržišnog udjela). Tokom 2017. godine drugi najuspješniji proizvođač pametnih telefona bio je Apple koji je isporučio oko 215,5 miliona pametnih telefona i ostvario tržišni udio od oko 14,5%. Na trećem mjestu nalazi se kineski Huawei s 153 miliona isporučenih pametnih telefona i tržišnim udjelom od oko 10%.

IDC i Strategy Analytics se slažu u ocjeni da je tokom 2017. godine isporučeno 1,5 milijardi pametnih telefona, što je gotovo identično broju isporučenih pametnih telefona tokom 2016. godine, što može označavati početak stagnacije čitavog tržišta.

Check Also

Zdravko Medenica v.d. direktora Željezničke infrastrukture

Odbor direktora Željeznice danas je za vršioca dužnosti preduzeća Željeznička infrastruktura Crne Gore postavio Zdravka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *