Kako kupci bitkoina u Kini zaobilaze vladinu zabranu

U septrembru prošle godine, po naredbi kineske vlade, trgovanje kriptovalutama su zabranile kineske berze “BTCC China”, “Huobi” i “OKCoin”, dok su njihovi rukovodioci bili spriječeni da napuste zemlju, zbog vladine istrage o trgovanju kriptovalutama.

U decembru 2017. godine, tri najveće kineske berze su premjestile svoje poslovanje u Hong Kong i promijenile imena. „BTCC China“, „Houbi“ i „OKCoin“ se promijenile svoje nazive u „BTCC“, „Houbi Pro“ i „OKEx“.

Ubrzo potom, sve tri platforme su zabilježile nevjerovatan rast dnevnog obima trgovanja. Kineski investitori su uspjeli da zaobiđu restrikciju, koristeći berze u Hong Kongu. Kako je to moguće?

Investitorima u Hong Kongu je lako da registruju svoje preduzeće i za to je potrebno svega 1.000 dolara. To omogućava otvaranje poslovnih bankovnih računa u finansijskim institucijama Hong Konga. Zbog toga su, u decembru, mnogi kineski investitori prebacili sredstva sa svojih kineskih bankovnih računa na bankovne račune u Hong Kongu i započeli aktivno trgovanje kriptovalutama, zaobilazeći restrikciju od strane Kine.

Ali, za razliku od Kine, Hong Kong ima znatno nižu zalihu kriptovaluta da bi odgovorio na sve veću potražnju. Dok je Kina dom velikih rudarskih pulova, poput Bitmain-a, Hong Kong ne proizvodi mnogo bitkoina i drugih kriptovaluta. Usljed toga, premije na tržištu kriptovaluta Hong Konga su se povećale, premašivši čak i one na tržištu Južne Koreje. Zbog toga se 18. januara, kada je cijena bitkoina u svijetu iznosila oko 11.500 dolara, na Houbi Pro-u trgovalo po cijeni od 13.000 dolara.

Berze u Hong Kongu su, takođe, integrisale primjenjive finteh aplikacije, kao što su Alipay i Tencents Wechat Pay. Integracija dve finteh mreže je povećala dostupnost za trgovanje na OTC berzama kriptovaluta u Hong Kongu za kineske investitore, olakšavajući proces investiranja u tržište kriptovaluta.

Kako bi spriječili invesitore iz Kine da kupuju digitalne valute, kineska vlada i Narodna banka Kine su zatražile od lokalnih banaka da otkriju bilo kakve sumnjive transakcije povezane sa tržistima u Hong Kongu. Međutim, zahvaljujući aplikacijama poput, Alipay-a i Wechat Pay-a, čak ni ovom akcijom se neće stati na put kineskim investitorima da pristupe tržištima Hong Konga.

Ekonomski online

Check Also

Nova Rubikova ‘kocka’ koju će znati da slože samo najpametniji (video)

Riječ je o novoj trodimenzionalnoj igrački u obliku lopte koja pomaže u razvoju prostornog vida, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *