Hoće li minimalac biti veći ili ostaje najmanji u regionu

Dodajte komentar

Minimalna zarada u Crnoj Gori je 193 eura i najniža je u regionu. Predstavnici političkih partija većinski smatraju da je treba uvećati na 250 eura. Saglasni su sa tim i u Uniji slobodnih sindikata. U Uniji poslodavaca smatraju da nema uslova za to.

Socijaldemokratska partija je prije nekoliko dana počela sa prikupljanjem potpisa za uvećenje minimalne zarade. Cilj te inicijative je, kako kažu, da se minimalna zarada u Crnoj Gori uveća sa sadašnjih 193 eura što je najniže u regionu, na 50 odsto prosječne zarade, odnosno 250 eura. Prosječna plata u Crnoj Gori je 512 eura.

Na pitanje CdM-a ima li mogućnosti da se minimalna zarada sa 193 poveća na 250 eura, Ministarstvo finansija kaže da aktivno rade na izradi analize koja će pokazati koji bi mogli biti efekti predloženih izmjena.

“Imajući u vidu kompleksnost teme i spremnost organa da uz dužnu pažnju izanalizira sve segmente predložene politike, u ovom momentu je suviše rano da javnosti saopštavamo stav. Svakako, po dobijanju prvih nalaza, bićemo otvoreni da prezentujemo javnosti rezultate analize”, kazali su CdM-u u Ministarstvu.

Demokrate Alekse Bečića podržavaju da se minimalna zarada u Crnoj Gori poveća na 250 eura. Na taj način bi se, kako kažu za CdM, makar malo odgovorilo obavezi koje nosi određenje iz Ustava Crne Gore da je Crna Gora i država socijalne pravde.

“Povećanje minimalne zarade na 250 eura doprinjelo bi smanjenju socijalnih razlika u našem društvu, smanjenju stope siromašnih, i elementarnom popravljanju osnovnih egzistencijalnih uslova porodica sa najnižim primanjima. Treba imati u vidu da prosječna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu sada iznosi više od tri minimalne zarade, računjući i iznos koji se peticijom predlaže”, smatraju oni.

Demokrate tvrde da je činjenica da u Crnoj Gori postoji veliki broj građana koji su gladni, što nas obavezuje da ozbiljno i odgovorno radimo na smanjenju ogromnog jaza između malog broja ekstremno bogatih i preko 10 odsto građana Crne Gore koji žive u bjedi. Povećanje minimalne zarade je, poručuju, samo mali korak u tom pravcu.

Front hoće minimalac od 350 eura

Iz Pokreta za promjene poručuju da nijesu protiv ove inicijative, ali žele da javnost upoznaju sa jednom važnom činjenicom.

“Pokret za promjene je još 2008. godine predložio zakon o povećanju minimalne zarade,  ali je taj predlog odbijen glasovima uprvo partije Ranka Krivokapića (SDP), zajedno sa Bošnjačkom strankom i Demokratskom partijom socijalista. Naravno da podržavamo povećanje, od toga nismo odstupili, ali želimo da javnost zna ko je prvi pokrenuo ovu priču”, kazao je član Predsjedništva PzP i funkcioner DF-a Nikola Bajčetić.

On tvrdi da se DF zalaže da minimalna zarada u Crnoj Gori bude 350 eura, što će, kako kaže, realizovati kada DF dođe na vlast.

Bolji socijalni status

Govoreći o ovoj temi, poslanik DPS-a Predrag Sekulić za CdM je rekao da su u više navrata na sjednicama Odbora za finansije i budžet Skupštine Crne Gore raspravljali na temu povećanja minimalne cijene rada, kako sa predstavnicima Ministarstva finansija, tako i sa predstavnicima sindikata.

“Naravno, dobra strana predloga povećanja je jasna – bolji socijalni status uposlenih koji primaju minimalac i punija državna kasa. Međutim, ovaj predlog ima i lošu stranu, a ona bi se ogledala prije svega u činjenici da bi ovo povećanje moglo da dovede do “preseljenja” jednog dijela zaposlenih u privatnom sektoru u sivu zonu. Kao posledicu toga bi imali povećanje broja nezaposlenih koji bi realno radili “na crno”, ali bi svoje socijjalno i zdravstveno osiguranje ostvarivali kod države preko Zavoda za zapošljavanje”, smatra Sekulić.

Prema njegovim riječima, dobro je da se Vlada i Ministarstvo finansija već duži period bave ovim pitanjem analizirajući dobre i loše strane ovog predloga,  prije svega zbog činjenice da su neke odluke u oblasti finansija koje su donosene na brzinu i bez neophodne analize mogućih posledica po budžet, u ranijem periodu, skupo koštale našu državu.

URA odavno za povećanje minimalca

U Građanskom pokretu URA su jasni – povećanja mora biti.

Potpredsjednik URA Neđeljko Rudović za CdM kaže da saglasni sa prijedlogom povećanja, tim prije što je to zalaganje URA od ranije.

“To je minimum koji omogućava nešto solidnije punjenje fonda PIO, ali ukazujemo da je to samo jedan i samo prvi korak ka poboljšanju uslova života i pravičnijem sistemu. Da bismo zaista ozdravili ekonomiju, pored raskrinkavanja koruopcionaških sema, moramo stimulisati preduzetnike i dati im podsticaje da regularno zapošljavaju radnike. Sa tim ciljem je URA u svom ekonomskom pogramu predložila da se porezi i doprinosi na zarade sa 66 odsto smanje na ispod 50 odsto, a u drugoj fazi na ispod 40 odsto. To je samo dio Ekonomskog programa URA koji smo promovisali prošle godine”, tvrdi Rudović za CdM.

I Liberalna partija je za povećanje minimalca.

Vjerujem da će brzo doći do usaglašavanja između socijalnih partnera kojim bi se minimalna zarada u Crnoj Gori povećala na 50 odsto prosječne, što bi iznosilo nešto više od 250 eura i LP će to podržati nakon analize fiskalnog uticaja na državni budžet”, istakao je za CdM lider LP Andrija Popović.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića za CdM kažu da je već duži vremenski period aktuelna inicijativa od strane predstavnika sindikalnih organizacija u Crnoj Gori po pitanju povećanja minimalne zarade, s obzirom da je ona na istom nivou nekoliko godina.

Cijenimo da je u pitanju njihovo iskreno zalaganje, za razliku od većine drugih inicijativa koje su isključivo motivisane dnevnopolitičkim pokušajem ubiranja sitnih političkih poena, koje kao takvo, mora biti predmet ozbiljne i argumentovane diskusije socijalnih partnera. SD su i u programu partije naglasile potrebu  kreiranja kvalitetnih rješenja iz oblasti tržišta rada, zbog čega je i neophodna intenzivnija i iskrenija saradnja socijalnih partnera”, poručuju oni.

Oni podržavaju intenciju Socijalnog savjeta da se u jednoj korektnoj, ozbiljnoj i argumentovanoj diskusiji razmijene mišljenja o višegodišnjem zahtjevu sindikata o povećanju minimalne zarade i zahtjevu predstavnika poslodavaca o smanjenju operećenja na zarade.

Građani zbog minimalca prinuđeni na dodatne poslove

Da bi minimalna zarada trebala u visini 50 odsto prosječne zarade smatra i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Prvi i osnovni razlog za povećanje zarade je što ona sada ne obezbjeđuje egzistencijalni minimum, tako da mnogi građani moraju da rade dodatne poslove, što predstavlja ogromno trošenje energije i odsustvo od porodice”, smatra Keković.

U Uniji poslodavaca, međutim, ne dijele mišljenje Sindikata. Poručuju da povećanje minimalne zarade bez smanjenja opterećenja poslodavaca nije održiva i ekonomski opravdana opcija u ovom trenutku jer bi mogla dovesti u pitanje opstanak velikog broja crnogorskih preduzeća

Ako se po jutru dan poznaje, onda bi ove godine minimalac konačno mogao biti povećan na 250 eura.

Minimalna zarada od 193 eura utvrđena je još 2013. godine.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *