Falcons slijeće u Budvu

Gradnja luksuznog „Falcons“, prvog hotela sa pet zvjezdica u Budvi na Slovenskoj plaži, intezivno se izvodi na lokalitetu kod gradske pošte.

Poslije pune decenije, od kada je izgrađen hotel „Splendid“, koji se ponosi sa pet zvjezdica, ovo će biti prva izgradnja velikog hotelskog kompleksa sa prestižnih pet zvjezdica na Crnogorskoj obali.

Ministar održivog razvoja Pavle Radulović potpisao je još u septembru dozvolu, kojom je aminovao podgoričkoj kompaniji S&I Invest, koja je investitor, gradnju hotelskog kompleksa ukupne bruto građevinske površine 20.652 kvadrata , raspoređenih u tri višespratna hotelska bloka.

Zemljani radovi i gradnj atemalja su započeti još 15. oktobra, i dalje se intezivno izvode. Grube građevinske radove izvodi podgorička kompanija Bemax, a rok završetka hotela je 36 radnih mjeseci.

Hotelski kompleks se sastoji iz pet odvojenih funkcionalnih cjelina.

„Blok A je spratnosti prizemlje i sedam spratova ukupne površine 3080 kvadrata, blok B imaće devet spratova i površinu od 5.185, dok će blok C imati 13 spratova i površinu od 12.386 kvadrata. Sva tri bloka imaće podzemne garaže, tehničke i servisne prostore smještenih u dvije podzemne etaže, dok će poseban dio biti magacinski prostor. Ukupna površina podzemnih etaža je 9.226 kvadrata“, navodi se u građevinskoj dozvoli.

Investitori „S& I invest“, već su započeli pregovore sa nekoliko inostranih hotelskih lanaca, koji su zaintereosvani da upravljaju hotelom. Investicija je vrijedna 35 miliona eura.

Idejni projekat koji potpisuju profesor beogradskog Arhitektonskog fakulteta, akademik Branislav Mitrović i arhitektica Jelena Kuzmanović, predviđa da Falcons, bude novi zaštitni znak Budve.

“Nama je bila ideja da napravimo objekat koji bi po svojoj arhitektonici, teksturi, ambijentu i onome što donosi bio makar mali korak u drugom pravcu. Neću da kažem ni boljem, ni gorem, vjerujemo da je na boljem. Imate cijelu izgrađenost Budve u jednoj drugoj dimenziji. Naša ideja je bila da uvedemo, možda bar jednu drugačiju arhitektonsku sliku u prostor Budve. Jer do sada izvedeni objekti u Budvi su uglavnom objekti arhitektura stakla, arhitektura visokih objekata. Budva je mediteranski grad i mi smo ovim hotelom pokušali, da uvodeći neku bjelinu, neke horizontale sa sjenkama, presiječemo taj jedan visinski gabarit i pokušamo da uvedemo nešto što bi nosilo boju i formu Mediterana”, kazali su ranije za crnogorske medije arhitekte.

U prizemlju će biti veliki broj elitnih lokala. Recepcija će biti na prvom nivou.Na prvom spratu će biti nekoliko restorana, veliki kongresni centar sa tri velike sale, koje mogu da se funkcionalno spajaju sa holom i restoranskim dijelom, u jednistvenu cjelinu koja će imati 2.500 kvadrata reprezentativnog prostora za organizaciju brojnih dešavanja.

Ono što čini reprezentativnost hotela je njegov centralni hol sa međuholskim prostorom od osam spratova. Hol će izgledati vrlo atraktivno i moćno i stvara atmosferu elitnog hotela sa pet zvjezdica.

Ispoštovani su veoma zahtjevni standardi kada je riječ o komfornosti soba.
U pitanju je oko 250 komfornih soba, koje će imati oko 35 do 40 kvadrata. Širina soba je urađena po američkim standardima.

Investitor najavljuje da će u hotelu biti otvorenon 200 novih radnih mjesta u Budvi.

Izvor: primorskenovine.me

Check Also

Šveđani u Hrvatskoj otvaraju najveću fabriku drvenih podova na svijetu

Švedski vlasnik fabrike podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsavremeniju svjetsku fabriku podnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *