Zbog zloupotrebe kripto rudarenja ugroženo 55 odsto preduzeća širom svijeta, uključujući YouTube

Dodajte komentar

„Google“ je nedavno otkrio i uspješno razriješio još jedan slučaj “kripto otmice” na YouTube-u. Prema izvještaju, anonimni hakeri su uspjeli da pokrenu reklame na YouTube-u koje su imale za cilj da koriste snagu CPU korisnika kako bi rudarile kriptovalute.

Nakon toga, korisnici su počeli da podnose prigovore na društvenim mrežama, rekavši da su njihovi antivirusni programi otkrili kod za rudarenje kriptovaluta uz pomoć Youtube reklama.

Prema izvještaju kompanije “Cyber Security Trend Micro”, napadači su uspjeli da postave maliciozni softver na YouTube uz pomoć Google DoubleClick reklamne platforme. Oglasi su nesrazmjerno ciljali na korisnike iz Japana, Francuske, Tajvana, Italije i Španije.

Ogromna većina – devedeset odsto – reklama koristila je JavaScript kod, koji je obezbijedio Coinhive, kontroverzna kriptovalutna platforma za rudarenje, koja omogućava svojim pretplatnicima da zarade novac koristeći neovlašćeni način korišćenja računara drugih ljudi.

Kao što je u petak otkrio “Trend Micro”, YouTube oglasi su odgovorni za trostruko povećanje otkrivenih web rudara širom svijeta.

Kao odgovor na prigovore korisnika, “Google”, koji je vlasnik YouTube-a, objavio je da je situacija riješena za nekoliko sati. Prema informacija saopštenim u e-mailu “oglasi su blokirani za manje od dva sata, a zlonamjerni hakeri su brzo uklonjeni sa platformi ove društvene mreže.”

Međutim, još uvjek nema preciznih informacija o vremenskom okviru događaja, jer “Google” nije pružio dodatne podatke, dok “Trend Micro” tvrdi da su upozorenja o reklamam, koje imaju malware, počela da se pojavljuju još 18. januara.

Ranije ovog mjeseca, softverska sigurnosna kompanija Check Point izdala je izvještaj o velikom povećanju malvera za kripto-rudarenje, navodeći da su napadi pogodili 55 odsto preduzeća širom svijeta, kao i da je Coinhive broj 1 “Najtraženiji malware”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *