Velika reorganizacija Direkcije za željeznice

Dodajte komentar

Vlada će u okviru Direkcije za željeznice, po zahtjevu Brisela,formirati regulatorno tijelo koje će se baviti otvaranjem željezničkog tržišta. Predviđeno je formiranje posebnog organa, takođe u okviru Direkcije, koje će se baviti kontrolom bezbjednosti ove vrste saobraćaja. Oba regulatora bi, u punom kapacitetu, trebala da počnu da rade naredne godine.

“Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o željeznici, planirana je reorganizacija poslova koje obavlja Direkcija za željeznice, na način da regulatorni i poslovi bezbjednosti budu u sklopu Direkcije za željeznice kao samostalnog organa uprave Vlade, sa jasnim navođenjem funkcija jednog i drugog tijela, u skladu sa Direktivom 2012/34 koja determiniše uslove za funkcionisanje jedinstvenog željezničkog tržišta Evrope”, navodi se u Programu ekonomskih reformi za period 2018 -2020.

Mjera je u skladu sa zaključkom Ministarskog dijaloga, u kojem se navodi da “Crna Gora se poziva da obezbijedi efikasne i nezavisne željezničke regulatorne i bezbjednosne organe vlasti kako bi se implementiralo potpuno otvaranje željezničkog tržišta”.

Vremenski period sprovođenja mjere:

Tokom ove godine planirana je izmjena sistematizacije i organizacije Direkcije za željeznice i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o željeznici.

Za narednu godinu preedviđen je početak rada nezavisnog regulatornog tijela za oblast željeznice u skladu sa EU propisima, jačanje i obuka administrativnih kapaciteta.

“Obuke će se odnositi na usko stručne aktivnosti zaposlenih Direkcije za željeznice u oblasti bezbjednosnih i regulatornih poslova na željeznici (izdavanje sertifikata, puštanje infrastrukturnih podsistema u rad, izdavanje dozvola za vozila, licenciranje upravljača infrastrukturom i prevoznika, kontrole parametara u Izjavi o mreži, postupanja u diskriminatornim slučajevima kod izdavanja trasa vozova, itd.), koje su definisane IV paketom direktiva EU, a koje se mogu organizovati kroz konsultantsku pomoć ili posjetama institucijama koje već samostalno sprovode ove poslove u EU ili region”, navodi se u Programu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *