UBS: Presudama u korist korisnika kredita podstiču se nerealna očekivanja

Presuda Apelacionog suda u Beogradu od 14. decembra, kojom se naplata naknade troškova obrade kredita oglašava ništavom i nalaže tuženoj banci da primljeni iznos na ime ove naknade vrati korisniku kredita, odnosi samo na jedan konkretan slučaj, saopšteno je iz Udruženja banaka Srbije, i ne odnosi se na ostale slične slučajeve.

Udruženje banaka tvrdi da banke imaju pravo naplate troškova obrade kredita i da su tu odredbe zakona jasne.

Pozivajući se na Zakona o obligacionim odnosima Udruženje navodi da se u članu u članu 1066. stav 2, propisuje sadržaj ugovora o kreditu i to njegov iznos, uslove davanja, korišćenja i vraćanja kredita.

Očito je, smatra Udruženje banaka da se presudom stvara pravna nesigurnost kod rješavanja ovih slučajeva, negativna klima prema bankama i podstiču nerealna očekivanja.

Sve to bi moglo, kako se ocjenjuje, da ima za posljedicu značajan negativan uticaj na stanje finansijske stabilnosti, a time i privredni razvoj zemlje ukoliko stav suda prihvati kao obavezujući za sve slučajeve istog tipa, kaže se u saopštenju.

Poseban segment ovog pitanja jeste osporavanje prava bankama da naknadu svojih troškova opredijele procentualno od visine odobrenog kredita, navodi Udruženje i poziva se na praksu zemalja regiona i Evrope.

Zakon o obligacionim odnosima prepoznaje uslove odobrenja kredita kao neophodan element sadržine ugovora o kreditu, a naknada ovih troškova, predstavlja jedan od uslova odobrenja kredita, zaključilo je Udruženje banka Srbije.

Ekonomski.net

Check Also

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *