Naslovne strane dnevnih novina za 30. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Blažo ne odustaje od mHE Bistrica

odgorička kompaInija BB Hidro, Blaža Đukanovića, sina lidera DPS Mila Đukanovića zatražila je od glavnog državnog arhitekte saglasnost na glavni projekat izgradnje male hidroelektrane (mHE) Bistrica u Kolašinu.

Potpisi za veći minimalac

Socijaldemokratska partija danas počinje sa prikupljanjem potpisa o povećanju minimalne zarade sa 193 na polovinu prosječne, što je sada oko 250 eura. Ovom peticijom želimo da izvršimo dodatni pritisak na Socijalni savjet da konačno razmotri predlog ove Inicijateve koja je dostavljana još u junu prošle godine, kazao je član Socijalnog savjeta i predsjedništva SDP-a Bojan Zeković.

Nema većine za zakon koji traži EU

Izmjene i dopune zakona o svojinsko-pravnim odnosima kojima se izjednačavaju prava državljana EU sa crnogorskim državljanima u sticanju svojine na nepokretnostima zasada nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Dnevne novine

Javni dug 2,65 milijardi

Crna Gora je u ovu godinu ušla sa javnim dugom od 2,64 milijarde eura, što je 62,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u Prezentaciji za investitore koju je pripremilo Ministarstvo flnansija. Stanje je nešto povoljnije kada se uključe depoziti, pa u tom slučaju dug iznosi 2,57 milijardi eura ili 61,4 odsto BDP-a.

Akcija Societe banke 800 eura, Željeznice 18 centi

Aukcije za prodaju akcija Luke Bar, Crnogorskog Telekoma, Societe Generale Montenegro banke i Željezničke infrastrukture (ŽICG) biće održane 5. februara, saopšteno je iz Montenegroberze.

U AGROBUDŽETU IMA DIO KOLAČA ZA SVAKOGA

Dio “kolača” ovogodišnjeg agrobudžeta, vrijednog oko 40 miliona eura, na raspolaganju je svima, kako malim gazdinstvima, tako i ozbiljnim proizvođačkim pogonima u primarnoj proizvodnji i sektoru prerade, poručio je juče ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Dan

Zbog neuručenih rješenja, izgubili milion

U opštini Bar za legalne objekte u 2018. godini neće biti povećan porez na nepokretnost. Uprava lokalnih prihoda po tom osnovu za tekuću godinu planira da naplati 6,3 miliona eura. U poreskoj bazi opštine Bar u ovom trenutku imaju 20.082 objekta za stanovanje i 14.607 sekundarnih objekata. Rezidenata ima 15.395, a nerezidenata 13.372, kazali su za, Dan iz barske opštine.

Novi zakon, veći trošak za vlasnike

Izmjene Zakona o stečaju, kojima bi se zaposlenima u preduzećima koja su otišla pod stečaj prije avgusta 2016. godine, omogućio odlazak na godišnji odmor i druga prava po Zakonu o radu, nikako da dođe na dnevni red Skupštine. Dva puta su ga poslanici DPS-a upućivali u skupštinsku proceduru i taman kad je trebalo da završi na dnevnom redu sjednice, povlačen je iz procedure.

Više novca za mlade farmere

Agrobudžet za 2018. godinu, koji je težak skoro 40 miliona eura, predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj sektora poljoprivrede, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje uslova života na selu, ocijenio je ministar poljoprivrede Milutin Simović. Ukupan agrobudžet, kako je precizirao, iznosi 39,96 miliona i veći je za 26,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pobjeda

O prelasku na obračunsko računovodstvo

Regionalna konferencija “Prelazak na obračunsko računovodstvo, koju organizuje Centar za razvoj finansija, počinje danas, najavili su iz Ministarstva finansija. Ova dvodnevna konferencija će okupiti predstavnike ministarstava finansija Crne Gore i Srbije, računovođe javnog sektora, kao i lokalne i regionalne eksperte koji će razgovarati o izazovima u reformama računovodstva.

Za zemljište kod Siti kvarta traže 66 miliona

U Privrednom sudu sjutra će biti otvorene ponude za kupovinu imovine stečajnog dužnika kompanije “Radoje Dakić”, a danas ističe rok za njihovo dostavljanje. Stečajna uprava preduzeća “Radoje Dakić ponudila je na prodaju cjelokupnu imovinu

Počinje prikupljanje potpisa

SDP je najavila da će danas početi prikupljanje potpisa građana za inicijativu za povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura. Želimo da napravimo dodatni pritisak na Socijalni savjet da konačno razmotri prijedlog te inicijative koja je dostavljana još u junu prošle godine saopštili su iz SDP. Uvećanje minimalne zarade imalo bi, kako su ocijenili, višestruke pozitivne efekte za zaposlene, ali i za državu i poslodavce koji poštuju zakone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *