Kinezi oslobođeni preko 1,2 miliona eura akciza za gorivo

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, koja gradi prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare na najtežem njenom dijelu od Podgorice do Mateševa, prošle godine je oslobođena akciza na gorivo u iznosu od 1.221.901 eura, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva finansija.

Kinezi su u prvom kvartalu prošle godine oslobođeni 339.545,93 eura akciza za gorivo, u II kvartalu 402.590,56 eura, a u III kvartalu 479.766,47 eura.

“Napominjemo da je zahtjev za IV kvartal podnijet na iznos 478.851,34 eura”, kazali su CdM-u iz Ministarstva.

Podsjećamo, Vlada je usvojila dopunu uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom se izvođač radova na autoputu Bar-Boljare, kineska kompanija CRBC, oslobađa plaćanja naknade od sedam centi po litru goriva.

Uredba o naplati sedam centi po litru goriva stupila je na snagu 20. aprila 2015. godine, a njom je propisano da se na svaki litar eurosupera 98, eurosupera 97, eurodizela i loža-ulja plaća dodatnih sedam centi, od čega će se finansirati gradnja autoputa i reprezentativni sport.

Prethodno je Vlada kroz izmjene zakona o autoputu BarBoljare kineskog izvođača i njegove podizvođače oslobodila plaćanja poreza na dodatu vrijednost, carine, poreza i doprinosa na inostrane radnike i poreza na dobit.

Ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković kazao je ranije da će radovi biti završeni po dogovoru, u maju 2019. godine.

Do sada je završena glavnina najtežih radova, uključujući i ključne infrastrukturne objekte, od kojih su većina građevinski poduhvati.

Ugovorena cijena za projektovanje i izgradnju te dionice je 809,6 miliona eura, a Crna Gora kao investitor obavlja plaćanja izvođaču radova koji je odgovoran za odabir, kvalitet rada i plaćanje podizvođačima.

Dionica je duga 41 kilometar, s 45 mostova i vijadukata i 32 tunela, a renomirana kineska firma CRBC gradi je uz financijsku pomoć Exim banke, koja osigurava 688 miliona eura, odnosno 85 posto ukupnih sredstava, dok sa preostalih 15 odsto učestvuje država Crna Gora.

Do sada je izvođaču radova isplaćeno 347,5 miliona eura, odnosno 43 posto ugovorene vrijednosti, za avans i stvarno izvedene radove na terenu.

CdM

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *