IPO kompanije “Saudi Aramco” od 1,5 biliona dolara uzdrmaće globalno tržište akcija

Dodajte komentar

Menadžeri novca na Bliskom Istoku su sigurni da će prodaja državne kompanije “Saudi Arabian Oil Co.”, izazvati potrese na svjetskim berzama, jer će početna javna ponuda najvećoj svjetskoj kompaniji dati vrijednost od oko 1,5 biliona dolara.

Tržišna kapitalizacija “Aramco”-a biće gotovo dvostruko veća od ukupne tržišne vrijednosti kompanije “Apple Inc.” i četiri puta veća od kompanije “Exxon Mobil Co”. Istovremeno, Saudijska Arabija planira da stvori najveći državni fond za bogatstvo i prodaje stotine državnih sredstava, uključujući uloge na berzi, fudbalske klubove i mlinove brašna.

“Saudijska Arabija bi mogla da zaradi 75 milijardi dolara prodajom 5 odsto akcija u “Aramco”-u, uzimajući procenu od 1,5 triliona dolara”, rekao je Salih Iilmaz, analitičar u Bloombergu i dodao: “Ovo je od vitalnog značaja za kraljevstvo naročito usred zabrinutosti zbog smanjenja dugoročne potražnje za naftom.

“Sve dok nedavno nije preduzela korake kako bi omogućila bilo kome da lakše dođe do akcija, u cilju da diverzifikuje svoju ekonomiju, Saudijska Arabija je bilježila loše ekonomske rezultate. Stranci su držali manje od 5 odsto akcija, kojima se trguje u Rijadu, finansijskoj prestonici najveće ekonomije Bliskog Istoka.”

Saudijska berza, Tadavul je 10. januara najavila donošenje niza amandmana kojima bi uredila pravila trgovanja, uključujući ažuriranje nezavisnog modela starateljstva i implementaciju programa za izradu tržišta. Lokalni regulator je, takođe, smanjio minimalnu imovinu, koja može biti pod upravom kvalifikovanih stranih institucija. Saudijski princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman je u aprilu 2016. godine rekao da očekuje da vrijednost „Aramca“ pređe vrijednost od 2 biliona dolara.

Indeks “Tadawul All Share”-a je prošle godine zaostajao za ekonomijama u razvoju, ostvarivši rast od 0,2 odsto, u poređenju sa indeksom “MSCI Emerging Market”, koji je porastao za 34 odsto. Saudijski mjerni pokazivač je porastao za 3,5 odsto od početka 2018. godine, što je manje od prosjeka u zemljama u razvoju, i iznosi 8,4 odsto. Saudijska Arabija će ove godine vjerovatno biti klasifikovana kao tržište u razvoju od strane MSCI i FTSE Russella, rekao je Salman Bajwa, izvršni direktor “Emirates NBD Asset Management Ltd”-a.

“Saudijska Arabija je dugo bila zatvoreno tržište, ali sada postoje labavija pravila kada je riječ o trgovanju i vlasništvu. Uključivanje “Tadawu” i kompanija u benčmarkove na tržištima u razvoju moglo bi da donese čak 45 milijardi dolara pasivnih priliva u period između 2018. i 2019. godine”, tvrde stručnjaci investicione banke EFG-Hermes Holding Co.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *