Cijena barela i dalje visoka

Cijena nafte raste – na londonskom tržištu cijena barela povećana je za 2,7 odsto na 70,52 dolara, a u SAD barel je poskupio 4,3 odsto na 66,15 dolara. Eksperti procjenjuju da je cijena nafte dostigla novi najviši nivo u posljednje tri godine, što je, najviše, posljedica pada dolara.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice pao je 1,6 odsto i skliznuo na najniži nivo u posljednjih par godina.

Slabija američka valuta može da podstakne potražnju za naftom, jer je njena cijena niža za kupce koji koriste druge valute.

Pad dolara znači da će se cijena barela na londonskom tržištu zadržati iznad 70 dolara malo duže, smatraju ekonomski analitičari.

Uz to, cijena nafte već duže ima čvrstu podršku, zahvaljujući dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte /OPEK/ i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno.

Taj dogovor, postignut krajem 2016. godine, potrajaće najmanje do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Analitičari procjenjuju da će uskoro proizvodnja nafte u SAD dostići deset miliona barela dnevno, gotovo isto kao i u Saudijskoj Arabiji.

Na to ukazuju i novi podaci, prema kojima je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD povećan za 12 na ukupno 759, što je najveći sedmični skok te vrste od marta prošle godine, navode ekonomski portali.

Check Also

Položen kamen temeljac hotela „Durmitor“ na Žabljaku (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, vlasnik kompanije Durmitor Hotel and Villas, Petros Statis i predsjednik Opštine Žabljak Veselin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *