U bankama čuvamo 1,7 milijardi eura

Dodajte komentar

Crnogorski građani u bankama imaju 1,7 milijardi eura, dok su samo u prošloj godini uštedjeli 169,8 miliona, saopšteno je Vikend novinama u Centralnoj banci CBCG.

Podaci vrhovne monetarne institucije pokazuju da, uprkos niskim kamatama na štednju, koje su u decembru u prosjeku iznosile 0,69 odsto, što je godišnji pad od 0,24 procenta, povjerenje građana Crne Gore u bankarski sistem ne opada.

Zanimljivo je i da je ukupna štednja građana na kraju prošle godine bila veća od ušteđenog iznosa kompanija, koje su 31. decembra na računima imale 1,54 milijarde eura.

U strukturi ukupnih depozita najzastupljeniji su bili depoziti po viđenju, tačnije štednja koju klijenti mogu povući iz banke u bilo kojem trenutku, sa udjelom od 61,05 odsto, dok je preostalih 38,17 odsto činio oročeni novac.

Na kraju novembra prošle godine ukupna kreditna zaduženost crnogorskih građana je iznosila 1,13 milijardi eura, što je u prosjeku oko 1.800 eura po stanovniku. To je skoro za 1.000 eura manje u osnosu na prosječnu štednju, koja po građaninu godišnje iznosi 2.726 eura.

Kada je riječ o regionu, građani Hrvatske, prema podacima iz oktobra prošle godine, u bankama imaju 21,5 milijardi eura. Štednja po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 5.154 eura. I u toj državi, prema podacima Hrvatske narodne banke, više depozita imaju domaćinstva nego kompanije.

Građani Bosne i Hercegovine uštedjeli su 5,6 milijardi eura i njihovi depoziti čine 57,6 ukupne štednje u bankama. Iznos štednje po glavi stanovnika je u toj zemlji 1.342 eura.

U Makedoniji su ukupni depoziti na kraju decembra prošle godine iznosili 5,5 milijardi eura, od čega se na domaćinstva odnosilo 3,7 milijardi, dok su građani Srbije imali 9,47 milijarde eura u bankama, što je 1.341 euro po stanovniku.

Crna Gora ima najmanju ukupnu štednju u regionu, ali je po prosječnoj plati od 51o eura bolja od zemalja u regiji, kao i po štednji po glavi stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *