Naslovne strane dnevnih novina za 27. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Aminovali što je predložila Vlada

Razlike između mene i predsjednika KHOV su zaista fundamentalne u interpretaciji slova i duha zakona, odgovorio je manjinski akcionar EPCG Dejan Mijović na reagovanje predsjednica KHOV-a Zorana Đikanovića, objavljeno u jučerašnjim Vijestima.

Knežević ne može da učestvuje u sporu

Privredni sud Crne Gore odbio je zahtjev biznismena i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića da pristupi kao umješač u sporu koji već dvije godine vodi kompanija Kaspia Property Holdings iz Dubaija protiv Atlas banke iz Podgorice, potvrđeno je juče “Vijestima”. Na tu odluku uslijedila je, u međuvremenu, i žalba o kojoj će se u konačnom izjasniti Apelacioni sud.

Plantaže vode u sporu sa Rusijom

Kompanija Plantaže očekuje da se pozitivno za nju i njene distributere okončaju sudski sporovi u Moskvi povodom zabrane uvoza njenih vina koju je donijela ruska državna institucija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, jer je njen poddistributer Zelgros već dobio dvije presude u svoju korist, saopšteno je Vijestima iz ove kompanije.

Dnevne novine

Crnogorci u bankama drže 1, 7 milijardi

Crnogorski građani u bankama imaju 1,7 mi Lijardi eura, dok su samo u prošloj godini uštedjeli 169,8 miliona eura, saopšteno je Vikend novinama u Centralnoj banci (CBCG). Podaci vrhovne monetarne institucije pokazuju da, uprkos niskim kamatama na štednju koje su u decembru u prosjeku iznosile 0,69 odsto, što je godišnji pad od 0,24 procenta, povjerenje građana Crne Gore u bankarski sistem ne opada.

Od PDV-a prihodovano 440 miliona

Uprava carina naplatila je u prošloj godini 703.002.334 eura, što je za 106 miliona više nego u 2016, saopšteno je iz te institucije. Među prihodima, najveću stavku čine sredstva uplaćena po osnovu PDV-a pri uvozu, čak 440 miliona eura, što je povećanje od 15,88 odsto.

Nurković zadovoljan Kinezima

Radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Podgorice do Mateševa, biće završeni kako je i najavljeno, u maju 2019. godine, potvrdio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i dodao da su u Vladi zadovoljni kvalitetom i angažovanošću domaće radne snage. Do sada je, kako je kazao Nurković, završen veći dio glavnih radova.

Dan

Autoput će biti završen do maja 2019.

Radovi na prioritetnoj dionici autoputa od Smokovca do Mateševa biće završeni po dogovoru u maju 2019. godine, izjavio je ministar saobraćaja Osman Nurković. On je kazao da su u Vladi zadovoljni glavnim izvođačem radova kineskim CRBC-om i njihovim podizvođačima iz regiona i drugih zemalja

Razmatraju ponude

Kompanija Telenor dobila je netraženo interesovanje za njen portfolio u centralnoj i istočnoj Evropi, koji se sastoji od mobilnih operacija u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Telenor se bavi procesom procjene primljenih interesa i očekuje da će taj posao završiti u prvom tromjesečju ove godine. Procjena neće uticati na operacije Telenora, kupce ili zaposlene piše u saopštenju
kompanije.

Upravljaće Portonovim

Kompanija Azmont investments potpisala je ugovor sa firmom D-Marin, koja će od ove godine preuzeti upravljanje marinom Portonovi, namijenjenom prihvatu jahti i superjahti. Time će Portonovi marina, izgrađena na jednom od najatraktivnijih dijelova crnogorske obale, nuditi ugodan boravak gostima, saopštili su iz Azmonta.

Pobjeda

Do kraja marta dogovor o novom kreditu

Ministarstvo finansija će nastaviti razgovore sa predstavnicima Dojče banke, Erste, Sosijete ženerale, OTP i Unicredit bankom o zaduženju za finansiranje budžeta u ovoj godini, koji su započeti na konferenciji Juromani prethodne sedmice u Beču. Cilj je da se kreditni aranžman postigne do kraja marta ove godine i dogovore što bolji uslovi, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Moraju da podmire i troškove poslovanja

Generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković kaže da razlika od skoro deset puta između prosječne efektivne kamate na kredite od 6,9 odsto i štednje 0,72 odsto nije profit banke, jer se iz nje izmiruju troškovi poslovanja.

Razmatraju ugovor o kupovini uglja

Akcionari Elektroprivrede razmatraće u srijedu na vanrednoj skupštini odluku o odobravanju ugovora o prodaji uglja između Rudnika uglja i EPCG. Ugovor bi trebalo da važi od 1. aprila ove godine do kraja 2022. godine, a cijenaje 24 eura po toni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *