Strah od valutnog rata: Draghi i Trump uzburkali devizna tržišta

Dodajte komentar

Izjave predsjednika Evropske centralne banke Marija Draghija i američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak izazvale su divlje oscilacije na deviznom tržištu.

Prvo je euro ojačao oko jedan posto, na više od 1,25 dolara, najviši nivo od kraja 2014. godine, nakon što je Draghi govorio o solidnom ekonomskog rastu i rastu inflacije u srednjeročnom razdoblju.

Učesnici na tržištu su to vidjeli kao najavu povećanja kamatnih stopa, iako je Upravno vijeće Evropske centralne banke odlučilo da nastavi sa izuzetno labavom monetarnom politikom. Međutim, u večernjim satima Trump je izjavio u Davosu da teži jačem dolaru – i zato se ne slaže sa svojim ministrom finansija Stevom Muchinom, koji je govorio o prednostima slabe valute dan ranije.

Euro je zatim pao ispod 1,24 dolara. Evropski političari ranije su kritikovali SAD zbog razgovora o dolaru kako bi pogurali izvoz. Ovo je podstaklo strah od valutnog rata koji bi dodatno ojačao trgovinske sporove.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da je ekonomija u eurozoni u porastu. On je u četvrtak u Frankfurtu govorio o “snažnom ritmu ekonomske ekspanzije”. Oporavak bi mogao biti jači nego što se ranije mislilo. U drugoj polovini 2017. godine, ekonomski rast ubrzao je brže nego što se očekivalo.
Međutim, ostali su rizici, uključujući i najnovija kretanja na deviznom tržištu. Euro je trenutno skup i tako je nešto više od tri godine, što čini izvozne robe iz eurozone skupljim nego bilo gdje drugdje.

Međutim, ojačala ekonomija još uvijek ne udara na potrošačke cijene. “Domaći cjenovni pritisci i dalje su podređeni i još uvijek nisu dali nikakve ubjedljive signale za održiv trend rasta”, dodao je Draghi.
U decembru su potrošačke cijene u eurozoni porasle samo 1,4 odsto, dok su monetarne vlasti imale za cilj nešto manje od dva odsto. Očekuje se da će inflacija u narednim mjesecima ostati na sadašnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *