Najveća banka u Skandinaviji zaposlenima zabranila posjedovanje bitkoina

Dodajte komentar

Danski organi, koji štite radna i finansijska prava zaposlenih, pokrenuli su pravnu akciju protiv banke “Nordea”, nakon saopštenja da će svojim zaposlenima do kraja februara uvesti zabranu posjedovanja bitkoina.

U intervjuu, koji je dao za lokalnu radio stanicu, predsjednik danske finansijske federacije Kent Petersen podržao je konsultanta sindikata DJØF Nilsa Mosegarda, u osudi ove odluke banke.

Podsjetimo, “Nordea” je najveća banka u Skandinaviji, što znači da bi ova prisila mogla da utiče na odluku nekoliko desetina hiljada ljudi da se odreknu imovine nad bitkoinom do 28. februara.

“Mi smatramo da je to pravni prekršaj nad pojedincem. Na kraju krajeva, u Danskoj još uvjek postoji stepen slobode prilikom ulaganja, sve dok to ne predstavlja rizik za kompaniju u kojoj je pojedinac zaposlen”, rekao je Petersen.

On je dodao da će se postupak razmatrati ukoliko bi makar jedan zaposleni iz bilo koje organizacije bio otpušten zbog posjedovanja bitkoina nakon 1. marta. Većina zaposlenih u “Nordei” su članovi jedne od dva velika sindikata.

Predstavnici „Nordea Bank“ su branili svoju odluku kao pokušaj sprječavanja „krivičnog“ i „neetičkog“ učešća zaposlenih na “neregulisanom tržištu kriptovaluta”.

S obzirom da je Danska glavna operativna oblast “Nordea Bank”, ova država je u posljednje vrijeme prisustvovala rastućem neprijateljstvu regulatornih krugova, prema bitkoinu.

Primjera radi, prošlog mjeseca je šef Danske centralne banke upozorio korisnike da se “odreknu”  kriptovaluta, opisujući ih čak kao “smrtonosne”.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *