Kako da pregovarate ako želite povišicu

Pregovaranje u vezi sa povišicom nije ni malo lako. Koliko god imali validne razloge za povišicu, teško je zakoračiti u kancelariju nadređenog, zadržati tremu za sebe i na pravi način predstaviti argumente zbog kojih će vam šef reći: “U pravu si, dobijaš povećanje!”

Danas vam predstavljamo konkretne tehnike uz pomoć kojih ćete mnogo lakše pristupiti ovakvom tipu sastanka sa nadređenim i budete mnogo bliži povišici koju želite i znate da zaslužujete.

Obraćajte se šefu oponašajući njegovo ponašanje

Ovo je opšte poznata tehnika koju koriste mnoge prodajne i poslovne organizacije danas. Osnovni način za poboljšanje usaglašenosti sa sagovornikom je praćenje njegovog govora tijela. Šta to tačno znači? Obraćajte se šefu koristeći njegove gestikulacije, način govora, ton, riječi, ritam disanja, interesovanja, stavove… jer ljudi vole ljude koji su im slični. Time šaljete poruku: mi smo isti. Obično, ova tehnika rezultira pozitivnim ishodom, međutim, budite obazrivi i vodite računa da pokreti ne budu nagli i upadljivi jer se ovdje radi o finom uklapanju. Ukoliko šef svjesno primijeti da ga kopirate, možete u potpunosti razbiti usaglašenost koju ste sa njim stvorili i postići negativan efekat.

Postavite pitanje tako da u njemu bude sugestija

Kako bi bilo da koristite određeni skup reči kojima se obraćate nesvjesnom delu mozga i sugerišete da vam poveća platu? Probajte! Kada kažete “Pitam se kada biste mogli da mi povećate platu njegova nesvjesna reakcija je da čuje komandu ,,povećate platu“ i izvrši je. Uvjek se potrudite da u vašem pitanju bude sugestija, jer kad ona izostane, kao npr.u izjavi: “Smatram da zaslužujem veću nagradu za svoj trud“ ova tehnika neće imati dejstvo. Komanda se izgovara tako što se na kraju spušta ton. Ovo ne znači da će šef kao izmanipulisani robot uraditi to što se od njega očekuje, međutim ova tehnika i te kako povećava vjerovatnoću da dobijete povišicu.

Koristite negaciju u svojim rečenicama jer je ljudski mozak ne prepoznaje

Odrične naredbe funkcionišu kao i pozitivne zato što naš mozak ne poznaje negaciju. Naše “nesvesno” jednostavno ignoriše negaciju. Ove naredbe možete koristiti skrivene u dugačkim rečenicama jer kada se naredbe ubace u širi rečenični kontekst sagovornik neće primetiti da su one date. Na primer: “Ne tvrdim da je pravo vrijeme za povišicu i ne smatram da moram odmah da je dobijem. U ovom trenutku se pitam kako bi bilo da o tome razmislite.“ Ove naredbe su jedna od hipnotičkih tehnika za “usađivanje” određene misli u um druge osobe a da ona toga nije svjesna. Drugim riječima, to je za nju potpuno neprimjetno za razliku od rečenice gde kažete: “Volio bih da imam veću platu”.

Omogućite šefu lažnu slobodu izbora

Omogućite svom šefu iluziju slobode izbora tako što ćete koristiti dve izjave povezane veznikom “ili” i time mu dati mogućnost da bira. Bilo koji njegov izbor dovodi do vašeg rezultata. Npr: “Da li želite da pričamo o mojoj povišici sada ili sljedeće nedjelje?” Postavite pitanje tako da vam odgovara bilo koja opcija koju on izabere.

Koristite seriju izjava gdje će šef odgovoriti sa “DA”

“DA set” je serija izjava ili pitanja na koje šef odgovara ili pomišlja “da,da,da…”. Time se otvara podloga za trenutak kada ćete dodati ključno pitanje, vama važno, na koje će šef isto odgovoriti sa “da”. Na primjer: Složićete se da sam donio firmi profit od X eura, da sam ostajao svaki drugi dan prekovremeno, da sam doveo 20 novih klijenata sa kojima svakodnevno sarađujemo i sigurno se slažete da sam svojim angažovanjem zaslužio povišicu.

Bizlife

Check Also

Na kraju septembra broj blokiranih kompanija uvećan za 59

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.