Davos: Soroš protiv ostatka svijeta

Dodajte komentar

Američki multimilijarder mađarskog porijekla Džordž Soros napao je u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, sve i svakoga – Trampovu vladu, društvene mreže, bitkoin.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa, kojeg je nazvao “opasnošću po svijet”.

Sada je kritikovao i Rusiju, “mafijašku državu”, kao i njenog lidera Vladimira Putina.

On je tokom obraćanja Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da SAD moraju da sagledaju realnost, a to je da je Sjeverna Koreja postala nuklearna sila.

“Ne postoji vojna akcija koja može da spriječi ono što se već dogodilo. Jedina razumna strategija jeste prihvatiti realnost i pregovarati sa Sjevernom Korejom kao nuklearnom silom”, rekao je Soros.

Kako je dodao, SAD moraju da sarađuju sa Kinom u pronalaženju rješenja za problem sa Pjongjangom.

Pred prisutnima zaokupljenima prenošenjem njegovih riječi po društvenim mrežama, Soros je napao i divove interneta Fejsbuk i Gugl. Opisao ih je kao “sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldus Haksli ili Džordž Orvel u svojim romanima “Vrli novi svijet” i “1984”.

“Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”, rekao je pred armadom predstavnika koje su poslali divovi interneta.

Na pitanje o bitkoinu, rekao je da “to nije valuta”, komentarišući da je njegov rast “tipičan mjehur od sapuna”. Ne vjeruje, međutim, u strmoglavi pad bitkoina, već prije u postupni pad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *