EU počinje sa naplatom PDV-a za elektronsku trgovinu van EU

Dodajte komentar

Evropska unija od sljedeće godine uvodi nova pravila u sistem naplate PDV-a za elektronsku trgovinu van EU. Kako bi pomogla evropskim e-trgovcima ukida se povlastica kojom su kupci robe vrijednosti do 22 eura van granica EU bili oslobođeni plaćanja poreza.

Kako su prenijeli evropski mediji, stručnjaci Komisije EU smatraju da je oslobađanje plaćanja PDV-a trgovce van EU stavljalo u povlašćeni položaj u odnosu na evropsku konkurenciju. To, naravno, nije jedini razlog. Ukidanje ove povlastice na pakete male vrijednosti pravda se time što je kontrolom ustanovljeno da se u ovim paketima uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarisane.

Od sljedeće godine bi ova novina trebalo da zaživi na nivou čitave EU, dok je ovo samo dio velike reforme PDV-a koja će postepeno stupiti na snagu do 2021. godine, a sve u cilju olakšavanja trgovine unutar Unije. Međutim, jasno je da se iza ovakve odluke krije konkretnija računica. Komisija je već procijenila da bi domaći e-trgovci godišnje uštedjeli oko pet milijardi eura, dok se pretpostavlja da će oporezivanje paketa male vrijednosti u budžete država članica inkasirati oko milijardu eura. I sve to preko leđa potrošača koji su kupovali jeftine „sitnice” preko interneta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *