Kako provjeriti “krade” li vam neko Wi-Fi

Dodajte komentar

Internet vam je sporiji nego što bi trebao biti? Sumnjate kako se na vaš Wi-Fi prikačio i neko ko za njega ne plaća? Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete otkriti i onemogućiti većinu nezvanih uljeza.

1. Provjera routera

Vaš router trebao bi imati lampice koje svijetle dok je internet saobraćaj aktivan, između ostalog. Pogasite sve vaše uređaje spojene na internet i pogledajte ima li aktivnosti. Ako ima, moguće je kako se netko neovlašteno zakačio na vašu Wi-Fi mrežu.

2. Provjera uređaja

Svaki bežični router ima upravljačku ploču s popisom uređaja povezanih na vašu Wi-Fi mrežu. Za pristup će vam trebati IP adresa vašeg računara. Za Windows operativne sisteme pritisnite tipke Win i R zajedno i u prozor upišite ipconfig, pa potražite broj uz Default Gateway.

Na Mac OS-u otvorite Network Preference i Router.

Unesite IP u adresnu traku web brauzera. Za pristup će vam trebati korisničko ime i lozinka. Pronaći ćete naziv uređaja te IP i MAC adrese. Provjerite ima li uljeza.

3. Instalirajte software za zaštitu

Posao otkrivanja uljeza možete povjeriti i softverskim alatima. Who Is On My WiFi će vas, recimo, upozoriti kad otkrije sumnjivo spajanje. Za Angry IP Scanner nije važno koristite li Windowse, MacOS ili Linux kako bi vam prikazao ko je sve spojen na vašu mrežu, a za skeniranje mreže će poslužiti i Wireless Network Watcher.

4. Osigurajte se dobrim šiframa

Izbjegavajte sigurnosne protokole WEP i WPA – radije koristite WPA2 (WPA2-AES, po mogućnosti).  Ukoliko baš morate koristiti stariji i manje siguran protokol, napravite zasebnu mrežu za uređaje koji će ju koristiti. Promijenite šifru za pristup upravljačkoj ploči vašeg routera.

Promijenite šifru za pristup vašoj Wi-Fi mreži i ne dijelite je olako.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *