Web shop – neophodnost 21. vijeka

Dodajte komentar

I dok online trgovina polako, ali sigurno, preuzima gro svih trgovina na globalnom nivou, u Crnoj Gori još uvijek nije razvijena svijest o njenim potencijalima i mogućnostima.

Web shop je platforma koja omogućava obavljanje online trgovine. Online kupovina je trenutno najbrži i najjeftiniji način kupovine proizvoda i predstavlja dio elektronskog poslovanja na tržištu, koje korisnicima pruža mogućnost nabavke proizvoda i korišćenja usluga posredstvom interneta.

Ono što je sa tehničke strane neophodno za pokretanje web shop-a je, prije svega, adekvatan UX dizajn (tj. korisničko iskustvo). Ključno je kreirati intuitivne navigacione sisteme, koji korisnike glatko vode kroz sajt, te korisničko iskustvo čine zadovoljavajućim.

Lakoća pronalaženja informacija i što manji gubitak vremena su ono za čime korisnici tragaju. Upravo iz tog razloga, sloboda istraživanja sajt mape, sa naglaskom na lakoću kretanja kroz sve informacije i detalje proizvoda, je najvažniji segment dobre online prezentacije, a posebno web shop-a.

Zašto su web shop-ovi bitni za poslovanje?

Preko 80% populacije makar jednom je trgovalo putem interneta, a sve više ljudi teži da svoj proces kupovine svede na minimum utrošenog vremena i novca. Pored toga, postoje mnogobrojni benefiti koji će sasvim sigurno prevagnuti tas ako još vagate da li vam je web shop zaista potreban:

  • Smanjenje troškova – Ne morate imati fiksne troškove zakupa prostora i izlaganja robe, smanjujete administrativne troškove angažovanja radnika u prodavnici i obezbjeđujete niže operativne troškove
  • Globalni pristup vašoj online prodavnici i to 24/7 – bez ikakvih uslova i geografskih ograničenja (mimo onih koje sami postavite)
  • Povećavanje efikasnosti – sistem vas automatski obavještava da li se željeni proizvod nalazi na stanju ili ne i skraćuje proces kupovine
  • Stalni pristup sistemu upravljanja – upravljanje sistemom web shopa sa bilo koje lokacije i bilo kada
  • Lakše upravljanje zalihama – adekvatnija saradnja sa dobavljačima, jer su vam svi podaci o stanju konstantno dostupni
  • Live komunikacija i direktan feedback od kupaca – kao i sveobuhvatna informisanost, jer na sajt možete dodavati specifikacije i druge vrste dodatnih dokumenata
  • Mnogo brže procesuiranje kupovine i instant naplata
  • Lakoća pokretanja i upravljanja kompanijom
  • Drugačiji vid promocije – prije svega, omogućena je fleksibilnost promocije, jer specijalne akcije možete promovisati konstantno na vašem sajtu bez potrebe za skupim offline štampanim materijalima. Uz to, povećavate vidljivost biznisa kroz adekvatnu SEO optimizaciju, uz korišćenje pogodnosti koje vam pruža Google Analitika
  • Stvaranje dugoročne saradnje sa kupcima – koji će vam se stalno vraćati
  • Profilisanje kupaca – uz pomoć Google Analitike, možete kreirati profil svojih kupaca i prilagoditi prodaju njima direktno
  • Dostupnost informacija i lakoća pregleda svih proizvoda i usluga koje kompanija nudi

Gdje god postoji trgovina, tu se može primjeniti web shop. Trenutno na crnogorskom tržištu možemo primjetiti da se najveći broj online prodavnica uspješno primjenjuje u domenu prodaje bijele tehnike, gdje kompanije na jednom mjestu kupcima nude svoju kompletnu ponudu, a u samo nekoliko klikova, moguće je izvršiti sve: od registracije do odabira proizvoda i plaćanja. Međutim, online kupovina se ne ograničava na proizvode, već se koristi i u domenu usluga: osiguranja, telekomunikacija i sl.

Ono što im je svima zajedničko jeste prilagođavanje kupovine kupcima, današnjem brzom tempu života, kada nam je najmanje potrebna još i komplikovana i vremenski zahtjevna kupovina. Na brendovima je da u narednom periodu investiraju u online prodavnicu i na taj način povećaju svoj profit privlačeći nudeći nove pogodnosti svojim kupcima.

Jovana Đuričić, Copywriter

Izvor: BildStudio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *