Počinje Svjetski ekonomski forim u Davosu. Nejednakost u vrhu agende

1 komentar

Godišnje četvorodnevno zasijedanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) počinje danas, 23. januara, u švajcarskom zimskom centru u Davosu, uz najavljeno učešće oko 2.500 političkih lidera, predstavnika kompanija i civilnog društva.

Visoko mjesto na agendi ovogodišnjeg foruma, 48. po redu, zauzeće tema nejednakosti i pitanje kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih širom svijeta.

WEF je nedavno upozorio da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize, i da će automatizacija i digitalizacija vjerovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih, prenosi britanski list “Gardijan”.

Ove godine, projekti i programi foruma biće fokusirani na “izgradnju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”, sa ciljem da se svjetski lideri ponovo posvete poboljšanju stanja u svijetu.

Predsjednik SAD Donald Tramp i njemačka kancelarka Angela Merkel biće među učesnicima foruma, s tim da je govor Merkelove o Evropi najavljen za srijedu, dok će se Tramp posljednjeg dana foruma obratiti učesnicima.

Među 70 šefova država i vlada biće i britanska premijerka Tereza Mej, francuski predsjednik Emanuel Makron i kanadski premijer Džastin Trudo.

Čak devet od deset anketiranih stručnjaka nedavno je izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja ekonomskih i političkih sukoba između svjetskih sila, prema izvještaju WEF-a, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo oko 1.000 svetskih stručnjaka i kreatora politika.

Četvoro od pet ispitanika je, takođe, istaklo da uviđaju povišen rizik od ratnih sukoba.

Među najznačajnijim rizicima, sa kojima se svijet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izvještaju WEF-a “Globalni rizici 2018.”

Forum će trajati do 26. januara.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe koji dobar vic, Trump i ekipa da bacaju rijeci u prazno o nejednakosti, gdje je Trump nosilac stava da ni obrazovanje nije vazno dok god mozes da lazes i pljujes i diskriminises i zlostavljas. Taman kako treba kad je Davos u pitanju…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *