Iako lider u regionu, Crna Gora ima najmanji minimalac

Iako je Crna Gora lider u regionu njena minimalna zarada od 193 eura, utvrđena još 2013. godine, najmanja je u regionu.

Veći iznos minimalne zarade postoji i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovi i Makedoniji, iako su kod njih manje zvanične prosječne zarade. U regionu minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade a u Crnoj Gori 37 odsto.

Minimalna zarada u Makedoniji je 196 eura, dok je prosječna 378. U BiH je minimalac 208 eura, a prosječna zarada je 438 eura. U Srbiji je minimalaca za prosječnih 176 radnih sati mjesečno 213 eura, a prosječna zarada je 403 eura. Prosječna zarada u Hrvatskoj je 812 eura, a minimalna zarada je 366. U Sloveniji je minimalna zarada 614 eura, a prosječna 1.151 euro. Socijalni savjet Kosova je krejem prošle godine prihvatio da minimalna zarada za ovu godinu bude 250 eura, a do sada su imali dva minimalca od 130 i 170 eura.

Prema posljednjim podacima Poreske uprave na minimalnu zaradu u Crnoj Gori je prijavljeno 17 hiljada zaposlenih, što je nešto manje od 10 odsto ukupnog broja radnika. Smatra se da ti poslodavci radnike namjerno prijavljuju samo na minimalnu zaradu, kako bi uštedjeli na porezima i doprinosima, a da razliku u neto zaradi radniku daju direktno na ruke mimo zvaničnog računovodstva.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *