Trgovanje na berzi struje do kraja godine

Dodajte komentar

Berza električne energije (MEPEX) trenutno postoji kao projektna kompanija, a sa operativnim aktivnostima i trgovanjem počeće do kraja ove godine, saopštio je u razgovoru za Dnevne novine njen tehnički direktor Dejan Drašković.

Početak trgovanja na MEPEX-u uslovljen je pronalaskom strateškog partnera koji će, ističe Drašković, u početnoj fazi rada pomoći implementaciju operativnog procesa, novih tehničkih rješenja, IT tehnologije i znanja koja se dotiču materije.

“U toku je rad sa konsultantskim timom, obezbijeđenim u vidu tehničke podrške i pomoći Sekretarijata energetske zajednice, na izradi dokumenata potrebnih za pronalaženje strateških partnera”, kaže Drašković.

Pravila učešća

Planirano je da se trgovina na berzi ugovara dan prije kupovine, a ponuđena cijena će, tvrdi Drašković, biti realna.

“Berza električne energije je prvenstveno veleprodajno tržište. Ona će ponuditi realnu cijenu električne energije, koliko god ona bude iznosila u tom trenutku. Ono što se mora shvatiti je da je energija, kao proizvod s kojim se trguje, apsolutno živa roba i njena vrijednost se mijenja u zavisnosti od ponude i potražnje”, ističe Drašković.

Na berzi će struju moći da nabave kako trenutni snabdjevači, tako i oni koji će se pojaviti na sceni u budućnosti, a kupovaće od satnih količina energije do godišnjih profila.

Tržište će biti anonimno i niko od učesnika neće znati s kim trguje, te samim tim, ukazuje Drašković, neće moći ni da utiče na cijenu. Izvještavanje o ostvarenim količinama energije koje su trgovane na berzi, kao i cijeni po kojoj su transakcije obavljene, biće svakodnevno, što je praksa i berzi u regionu.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *