Kad reciklaža nije gnjavaža

Dodajte komentar

Stanari zgrade u Ulici Đoka Miraševića u Bloku šest pokrenuli su nedavno uspostavljanje prve karike sistema za reciklažu papira u ulazu br. 24 postavljene su reciklažne kutije za odlaganje papirnog otpada.

Svaki sprat ima svoju kutiju, a obaveza stanaraje da u nju odlažu samo papirni otpad. Za odvoz je zadužena nevladina organizacija Zeleno srce, kojaje i donirala kutije.

“Nije neki podvig biti prvi u maloj Crnoj Gori, ali ipak vrijedi pomenuti da smo jedini ulaz koji je krenuo sa ovim. Reciklažaje pokrenuta u saradnji sa nevladinom organizacijom Zeleno srce iz Podgorice”, kazao je upravnik ulaza Branko Brnović.

Na svakom spratu, ističe Brnović, postavljene su kutije sa kesama za reciklažu papira, a komšije su obaviještene o proceduri za odlaganje i dalje procesuiranje prikupljenog otpada.

 “Iako je, kad smo bili djeca, ovo bila uobičajena praksa, danas je naš ulaz među rijetkim, ako ne i jedini čija domaćinstva daju ovakav konkretan doprinos recikliranju papirnog otpada”, kaže Brnović.

Stanari ovog ulaza veoma su zadovoljni i ponosni što su dobili priliku da oni i njihove porodice, naročito djeca, rade nešto korisno za društvo i daju primjer drugima.

“Svi smo već upoznati koliko koristi donosi recikliranje, počev od ekonomskih, a najvažnije je svakako smanjenje zagađenja, s obzirom na to da se štede prirodni resursi, energija, ali i da se smanjuje količina otpada na deponijama. Vjerujemo da sve promjene, pa i one najteže, a to su promjene svijesti ljudi, počinju u okviru malih grupa. Upravo ovakvi koraci, naizgled mali, mogu dosta da doprinesu poboljšanju životne sredine. Zato mi na ovaj način želimo da motivišemo čitavu Podgoricu, pa i Crnu Goru, da recikliranje postane dio svakodnevice, a nadamo se da će se pored papira uskoro reciklirati i ostali materijali”, kazala je stanarka zgrade Valentina Komnenić.

Kutije za recikliranje, ističe osnivač NVO Zeleno srce Petar Krivokapić, postavljene su i u bankama, osiguravajućim društvima, sudovima, privatnim firmama.

“Već dvije godine se bavimo recikliranjem elektronskog otpada. Iz Crne Gore smo do sada izvezli više od 160 tona elektronskog otpada. Posljednjih šest mjeseci počeli smo i reciklažu papira. Prvi put u našoj zemlji uvezli smo kutije za reciklažu i postavili ih u stotinu firmi. Tako su se kutije našle u Centralnoj banci, sudovima, bankama, firmama”, kazao je Krivokapić i dodao da se sve informacije o poslovanju nevladine organizacije mogu naći na portalu Reciklirajte.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *