Vaš brend, novi Fejsbuk i “smislene interakcije”

Dodajte komentar

Prošlonedjeljna vijest da će Fejsbuk sa glavnog News Feed-a ukloniti sadržaj koji postavljaju preduzeća bila je hladan tuš za mnoge biznise i medije koji su shvatili da su se previše oslonili na Fejsbuk, ali i razlog za brigu svim brendovima koji onlajn nastup smatraju neizdvojivim dijelom sopstvenog identiteta.

Fejsbuk nudi mogućnost direktnog povezivanja između kompanija, brendova i korisnika. Na svojim stranicama oni korisnike i korisnice obavještavaju o novostima, olakšavaju komunikaciju, promovišu proizvode, pružaju podršku i osnažuju zajednicu. Svi mi pratimo određene stranice, nekad jer OBOŽAVAMO njihove proizvode (kao što je kod mene slučaj sa kozmetičkom kompanijom LUSH) nekad jer nam njihov sadržaj uljepša dan, nekad zbog količine informacija koje pružaju i koje smatramo relevantim. Određene kompanije pružaju vrijedne informacije o svom poslovanju i bave se edukacijom, kao što to radi Erste Banka na svom profilu i blogu.

Da li je sadržaj koji vidimo na našem News Feed-u uvijek relevantan i da li je uvijek usmjeren održavanju veza sa našom porodicom i prijateljima? Odavno nije. Mnogi korisnici i korisnice Fejsbuk tretiraju i kao dnevnu dozu novosti iz oblasti koje ih zanimaju, a kompanije su našle način da svoje proizvode i usluge usele u te feedove u mjeri za koju je Fejsbuk procijenio da je protivna onome što Fejsbuk želi da bude, i dugoročno štetna za njihov biznis.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Pokaži mi tvoj News Feed i reći ću ti ko si. Moj News Feed je pun tango događaja, ciničnog humora, kučića, mačića, fotografija sa putovanja, a sve manje fotografija djece, fudbalskih utakmica i desničarskih političkih komentara jer ih aktivno ignorišem. Svoje lajkove pobožno dajem svemu onome što mi se stvarno sviđa, a Fejsbuk moje lajkovanje nagradi novim tovarom sličnog sadržaja. Na taj način se naš balon osnažuje i svijet posmatran kroz društvene mreže djeluje krznavije i rasplesanije, makar ovaj moj.[/box]

Explore Feed – testni period

Fejsbuk je, nakon prošlogodišnjeg testiranja u nekoliko zemalja, prošle nedjelje najavio da će promijeniti način na koji tretira sadržaj, i algoritam prilagoditi tako da korisnički sadržaj učini prominentnijim, a sadržaj koji plasiraju biznisi grupiše i izdvoji u “Explore Feed”. To znači da će sadržaj sa stranica (bar onih koje ne plaćaju za sponzorisanje) biti sakriven u posebnu listu, iza klika.

Neosjetno uvođenje Explore Feed-a nije bilo toliko neosjetno u 6 zemalja. Šri Lanka, Bolivija, Slovačka, Srbija, Gvatemala i Kambodža bile su testne zemlje za uvođenje radikalnijeg Explore Feed-a što je drastično uticalo na pad organskog reach-a zbog izmještanja dijela sadržaja sa News Feed-a u Explore Feed. Neke stranice u ovim zemljama zabilježile su pad od čak 66% organskog reach-a, a samo u prvih par dana nakon uvođenja ove promjene reach stranica je pao za dvije trećine, dok su istraživanja u Slovačkoj pokazala da je 60 najvećih stranica zabilježilo četiri puta manju interakciju.

Istraživanje efekata sprovedenih u Boliviji pokazalo je da je Fejsbuk bio neuspješan u postizanju bar jednog od ciljeva koji je personalizacija vremenske linije donijela ― borbi protiv “lažnih vijesti”. Činjenica da je sadržaj koji ljudi češće dijele postao značajno vidljiviji na Fejsbuku dovela je do toga da zapaljivi, populistički sadržaj dobije dodatnu prednost u odnosu na “ogromne izvještaje potkrijepljene dosadnim naučnim činjenicama”.

Onda su testovi donijeli rezultate

Prošlog četvrtka su iz Fejsbuka najavili da planiraju da stave fokus na “značajne” interakcije na platformi. Postovi koje smatraju značajnim su oni koji generišu veći broj komentara, lajkova i dijeljenja. Istraživanja su pokazala da je korisničko zadovoljstvo veće ukoliko postoji veća interakcija.

Stvorili smo Fejsbuk kako bi pomogao ljudima da ostanu povezani i da nas približi ljudima koji nam znače. Zato uvijek porodicu i prijatelje stavljamo u centar doživljaja. Istraživanja pokazuju da jačanje naših veza poboljšava naše blagostanje i sreću.

U poslednje vrijeme smo od naše zajednice dobili odgovor da javni sadržaj, postovi koje kreiraju kompanije, brendovi i mediji, zagušuju privatne trenutke koji nam omogućavaju da se bolje povežemo.”

Izjava Marka Cukerberga nagovještava da su testovi u gorepomenutim zemljama dali (ne)željene rezultate i da nas očekuje pročišćeniji News Feed. Šta to znači za one koji vode stranice i za one koji prate te stranice? Da li to znači da ću morati da uložim dodatni trud kako bih vidjela koji je to novi blesavi organski proizvod izbacio LUSH ili šta radi moja omiljena maga Sunce na Farmi magaraca u Martinićima? Odgovor nije tako prost.

Ustati ili odustati?

U najvećem problemu su one stranice koje ne generišu puno interakcija i čiji se sadržaj nije izborio kao relevantan kod korisnika i korisnica ― stranice koje imaju mnogo lajkova, ali čiji postovi ne izazivaju veliku interakciju. Najavljene promjene će od takvih stranica zahtijevati veća ulaganja i češću promociju postova, kao i podizanje kvaliteta sadržaja ili podilaženje masama. Kako će se nova politika odraziti na povrat ulaganja, ostaje da vidimo.

Medijska industrija je jedna od onih koja će biti najviše pogođena promjenama. Od novinskih portala možemo očekivati povećanje u količini “zapaljivog” sadržaja, koji će za cilj imati stvaranje oprečnih stavova ― uvijek pogodno tlo za stvaranje diskusija, a samim tim i povećanje broja interakcija. Nažalost, ova taktika će značiti spuštanje kvaliteta sadržaja i opasnost od pretvaranja novinskih portala u senzacionalističke stranice krojene po mjeri lajka. Očekujte da uz “ŠOKANTNO” vidite i “KO NE LAJKUJE NIJE ČOVJEK”.

Fejsbuk obećava da će se boriti za kvalitet sadržaja tako što će favorizovati kvalitetni sadržaj, i forme sadržaja koje više odgovaraju korisničkom ponašanju na društvenim mrežama – biznisi će biti ohrabreni da objavljuju video materijal, video uživo i nove, interaktivne forme sadržaja. U atmosferi u kojoj će se od njih očekivati da sponzorišu sve što objave na Fejsbuku, prirodno je da će se vremenom doći do manjeg broja kvalitetnijih objava.

Šta je sa ličnim stranicama? Kako će motivacioni govornici i govornice, blogeri i blogerke i ostali uspjeti da se izbore? Ono što ih očekuje je da će osjetiti pad organskog reach-a i da će svoj sadržaj morati pažljivije da kreiraju. Iako se uvijek govori o tome da je neophodno kreirati kvalitetan sadržaj koji je zaista vrijedan onima koji ga konzumiraju, sada će to biti neophodno kako bi se opstalo na Fejsbuku. Povratak temama koje su sveobuhvatnije i trajnije i obrađivanje svakodnevnog i prolaznog samo onda kad ima da se doda nešto što je zaista vrijedno diskusije. Oni koji žele da opstanu u novim pravilima ekosistema moraće da imaju veću okrenutost publici, bolje osluškivanje njihovih potreba i stvaranje pravih vrijednosti. Inicijalni reach će biti vrlo sitan, i sve će zavisiti od toga da li će vaši najodaniji fanovi šerovati vaše objave ili ne. Očekujemo smanjenje “filera” ― postova koji služe samo da popune prostor kako se prisustvo ne bi izgubilo.

Mnoge stranice neće morati da mijenjaju strategiju iako će osjetiti pad u svom reach-u. Stranice koje proizvode konzistentnu interakciju (Stari liberal, Farma magaraca Martinići…) imaju svoju vjernu publiku koja će im i dalje ostati vjerna (očekivane su i opcije za davanje prioriteta određenim stranicama). Smanjiće se broj slučajnih prolaznika i prolaznica i ukoliko ne budu željeli da sponzorišu svoje postove moraće da se oslone na šerove svoje publike, kojih nikada nije nedostajalo.

Ova promjena će mnoge biznise natjerati da ozbiljnije shvate svoj nastup na Fejsbuku, bilo izdvajanjem veće sume novca za oglašavanje ili ozbiljnom strategijom nastupa i kreativnim pristupom kreiranju sadržaja. Takođe, natjeraće ih da povedu računa o kvalitetu i izgledu svojih sajtova jer će veći procenat inicijalnih share-ova dolaziti direktno sa sajta, a ne sa Fejsbuk stranica.

Problopportunity? Naša omiljena riječ!

Na kraju, sa promjenom tretmana Fejsbuka prema sadržaju, nakon nekoliko mjeseci može se očekivati i promjena korisničkog ponašanja. Korisnici koji su do sad navikli da na Fejsbuku nalaze i vijesti, polako će početi da shvataju klik na “Explore Feed” kao nešto što je prirodan dio svakodnevnog Fejsbuk iskustva, a ne kao nešto što je egzotična, neprirodna akcija. Sve veći broj korisnika će, nakon što pogledaju šta im radi rodbina i prijatelji, početi da gleda i šta im rade omiljeni brendovi, i organski reach na ovoj mreži počeće da raste. Iskrenost prema klijentima i kvalitetan sadržaj će, kao i do sada, nastaviti da pobjeđuje.

Za sve one koji se bave društvenim mrežama na prvi pogled ovo može izgledati kao glavobolja u najavi, ali ako pogledate malo bliže, ovo je najava novog kreativnog izazova. Zar ne osjećate blagi nalet adrenalina pri pogledu na pistu sa do sada neisprobanim preprekama?

Izvor: Alicorn.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *