Svjetski ekonomski forum: Ovo su najveći rizici po svijet u ovoj godini

Dodajte komentar

Ekstremni vremenski uslovi i prirodne katastrofe najveći su globalni rizici u 2018. godini, prema tvrdnjama eksperata koje je anketirao Svjetski ekonomski forum (WEF).

Ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini su među najznačajnijim rizicima sa kojima se svijet suočava u ovoj godini, u smislu vjerovatnoće njihovog ostvarivanja, prema najnovijem izvještaju WEF-a “Globalni rizici 2018.”

Kao i u ranijim izvještajima, najveći globalni rizik, u smislu njegovog uticaja, predstavlja upotreba oružja za masovno uništenje, iza kog se, u tabeli u kojoj je navedeno deset rizika, nalaze tri rizika po životnu sredinu: ekstremni vremenski događaji, prirodne katastrofe i neuspjeh u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Od skoro 1.000 svetskih stručnjaka i kreatora politika traženo je mišljenje o najznačajnijim rizicima sa kojima se svijet suočava, a ti rizici grupisani su u pet kategorija: ekonomski, ekološki, geopolitički, društveni i tehnološki.

Izvještaj je ukazao na značajan porast broja odgovora koji signaliziraju da će doći do “eskalacije rizika” u 2018. godini, kao i da svijet ulazi u “kritičan period povišenih rizika”.

Od eksperata je traženo da odrede 30 globalnih rizika u smislu vjerovatnoće ostvarivanja i uticaja, pri čemu je svih pet ekoloških rizika – ekstremno vrijeme; gubitak biodiverziteta i kolaps ekosistema; velike prirodne katastrofe; katastrofe izazvane ljudskim faktorom; i neuspjeh ublažavanja posledica klimatskih promjena – zauzelo visoke pozicije po osnovu oba kriterijuma.

Anketirani eksperti su takođe ukazali na pogoršanje geopolitičkog okruženja, naročito zbog tenzija na Bliskom istoku i u Sjevernoj Koreji, dok je čak 93 odsto ispitanika ukazalo da očekuje pogoršanje političkih ili ekonomskih sukoba između vodećih svjetskih sila.

Oko 79 odsto anketiranih uočava povišen rizik od vojnih sukoba, prenosi agencija Rojters.

Istraživanje WEF-a uvjek prethodi održavanju Svjetskog ekonomskog foruma, koji će ove godine trajati od 23. do 26. januara u švajcarskom zimskom centru Davosu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *