Alibabin program vještačke inteligencije pobijedio čovjeka u testu čitanja

Dodajte komentar

Programi vještačke inteligencije koje je izradio kineski div za e-trgovinu Alibaba su postigli bolje rezultate od ljudi na testu čitanja i razumijevanja Univerziteta Stanford.“Ovo je prvi put kako je mašina nadmašila ljude na takvim testovima,” objavili su iz Alibabe u ponedjeljak.

Test su dizajnirali stručnjaci za vještačku inteligenciju na Stanfordu kako bi izmjerili rastuće sposobnosti računara za čitanje. Alibabin računarski program je prvi koji je pobijedio ljudsku rasu.

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u Alibabinom odjelu za istraživanje vještačke inteligencije, je nazvao ovu prekretnicu “velikom čašću”, ali je takođe priznao kako će to vjerovatno dovesti do toga da značajan broj radnika izgubi posao zbog mašina.

“Tehnologija može biti postupno primijenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom djelatnošću na nezabilježen način,” rekao je Si u izjavi.

Alibaba je već upotrijebio takvu tehnologiju tokom praznika 11. novembra posljednjih nekoliko godina, upotrebljavajući računare za odgovaranje na velik broj pitanja korisničkoj službi, objavili su iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *