Zašto su Američke zlatne rezerve strogo čuvana tajna?

Sjedinjene Američke Države ne dozvoljavaju nikome da vidi rezerve zlata. Čak i ako postoje te milijarde u zlatu, za koje trezor garantuje, njima ne može da se trguje.

Na to upozorava Ronan Manli, direktor jedne kompanije za trgovinu plemenitim metalima.

Američka vlada tvrdi da posjeduje 8.133,5 tona zlata u rezervama — 58 odsto se navodno čuva u Kentakiju, 20 procenata u Njujorku, 16 odsto je navodno u Denveru, u Koloradu, a pet procenata čuva FED.

„Cijela priča o zlatnim rezervama u SAD je tajna. Nikada nije postojala neka nezavisna revizija njihovih zlatnih rezervi, a čuvari tog zlata, kao što su Federalne rezerve, nikada neće dozvoliti nekome da uđe u trezor i prebroji ga, ako ga uopšte ima“, rekao je Manli, prenosi RT.

Međutim, uprkos mnogobrojnim optužbama protiv američkog trezora da ima mnogo manje zlata nego što tvrdi, postoji još jedan razlog za toliku misteriju, kaže ovaj stručnjak, a to je što je američko zlato lošeg kvaliteta.

„Čak i male količine koje su se sporadično pojavljivale pokazuju da većina zlatnih poluga nije toliko ’čista‘ i da nije odgovarajuće težine“, kaže Manli.

„Dakle, čak i ako SAD imaju količinu zlata za koju tvrde da je posjeduju, većina tog zlata ne bi bila prihvatljiva za trgovanje na međunarodnom tržištu i mogla bi da se koristi u neke mahinacijske svrhe“, dodao je on.

Ukoliko bi se dokazalo da su rezerve zlata niže od predstavljene, ponovo bi se stvorili strahovi za svjetsku ekonomiju, kaže Manli.

Iako ne bi direktno pogodilo američki dolar, posljedice toga bile bi značajne, kaže on.

“Prvo, ovo stvara pritisak da je neophodna revizija svih rezervi zlata koje druge države čuvaju u SAD. Takođe, postavlja se i pitanje šta je sa rezervama Rusije i Kine, a može da se postavi i pitanje koja je uloga zlata u međunarodnom monetarnom sistemu”, tvrdi Manli.

„To je nešto što američka vlada stalno pokušava da izbjegne“, kaže ovaj stručnjak.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *