Misterija obavila Bosnu, gdje idu toliki dijamanti?

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u Bosni i Hercegovini enormno je porastao, pa je u 2017. uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije.

Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 konvertibilnih maraka na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM sa 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363,04 KM, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković istakao je da su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske, te da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrijednost.

“Građanima se više ne isplati da ulažu novac u banke, pa ulažu u neke stvari koje će u perspektivi biti još mnogo vrednije i koje ne gube na vrijednosti, kao što su zlato, dijamanti, nekretnine, drago kamenje i drugo”, naveo je Duduković.

Istakao je i da je baza uvoza dijamanata u 2016. bila veoma niska te da je porast, kako kaže, donekle razumljiv.

Ekonomista Igor Gavran kazao je da postoji mogućnost da je riječ o reeksportu i da sve ne ide u BiH, te da su posrijedi određene trgovinske aktivnosti.

“Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala grupa bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, koje je onda mnogo jednostavnije negdje prebaciti nego gotov novac”, rekao je Gavran i dodao da su dijamanti idealni za takve radnje.

Check Also

Još dva dana za glasanje za najbolje projekte na konkursu „Za svako dobro“

Još dva dana su ostala za onlajn glasanje za najbolje projekte na konkursu Crnogorskog Telekoma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *