Jugopetrol će se uključiti u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

Jugopetrol će se tokom ove godine aktivno uključiti i pokušati da ocijeni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, jer je to oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo, saopštio je Dnevnim novinama izvršni direktor kompanije Antonis Semelidis.

On je, u intervjuu za Dnevne novine, ocijenio da se poslovno okruženje u zemlji dobro kotira, ali i da, iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava sjedjenje skrštenih ruku”.

DN: Krajem prošle godine proslavili ste 15 godina poslovanja Jugopetrola u okviru Hellenik Petroleum grupe i 70 godina postojanja. Kako ste zadovoljni rezultatima koje ostvarujete i udjelom na tržištu Crne Gore?

Semelidis: Jako smo zadovoljni rezultatima koje je Jugopetrol ostvario, budući da smo ispunili kako finansijske, tako i operativne ciljeve. Naša planirana transformacija kompanije, kroz kontinuirano ulaganje i restrukturiranje naše radne snage, napreduje jako dobro. Definisali smo glavne poslovne i razvojne ciljeve za naredni period i već radimo na njihovom sprovođenju.

Vezano za udio na tržištu, iako je Crna Gora mala zemlja, na njenom tržištu postoje četiri međunarodne konkurentne naftne kompanije, uz niz manjih lokalnih naftnih kompanija. Sigurno nema mjesta za sjedjenje skrštenih ruku jer očigledno sve konkurentske kompanije žele povećati tržišni udio. Ono što treba da učinimo jeste da pokušamo da budemo ispred konkurencije, a to možemo postići inovira-
njem, korištenjem moderne tehnologije i ponudom najboljih proizvoda i najbolje usluge na tržištu.

DN: Koji su poslovni prioriteti kompanije u ovoj godini?

Semelidis: Naš cilj kao Hellenic Petroleum Group je da uspostavimo i održimo visoke profesionalne standarde u svakoj zemlji u kojoj poslujemo, pa tako i ovdje, u Crnoj Gori. Jako smo posvećeni održivom razvoju, poštujemo ljude i životnu sredinu, odgovornost prema društvu, čiji dio predstavljamo. Uvijek gledamo dugoročno na naše investicije.

Ove godine naš primarni fokus će biti uspješna implementacija projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbjednosti. Naravno, uvijek ćemo ulagati u naše ljude, jer su oni zasigurno ono najvrednije što imamo. Takođe ćemo preispitati našu poslovnu politiku vezano za oblast prodaje i marketinga, s ciljem uvođenja visokokvalitetnih goriva raznih vrsta iz naših savremenih rafinerija u Grčkoj, kako bismo obezbijedili širi spektar ulja i maziva kroz maloprodajnu i komercijalnu mrežu, i proširili spektar drugih proizvoda koji se prodaju na našim benzinskim stanicama.

DN: Ranije ste najavili da Jugopetrol planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju. Kada bi se to moglo očekivati i na koji način ste odlučili da ulažete u energetski sektor Crne Gore?

Semelidis: Jugopetrol želi da bude dio šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u ovom procesu. Na primjer, u Grčkoj, većinski vlasnik akcija Hellenik Petroleum, već niz godina ne ograničava aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već zalazi u širi energetski sektor. Preciznije, Grupa je uključena u distribuciju prirodnog gasa kroz cjevovode koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje TPGa, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora poput vjetroelektrana i fotonaponskih panela.

Isto tako, vjerujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u širem energetskom sektoru, naročito kada se govori o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Naš plan je da ove godine budemo aktivno uključeni i da ocijenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama.

(Cijeli intervju u današnjim Dnevnim novinama)

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *