Evropske ulagače zabrinjava jačanje eura

Na evropskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, no trguje se oprezno zbog jačanja eura, što ne ide u prilog evropskim izvoznicima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,15 posto, na 7.780 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 posto, na 13.280 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.524 boda.

Evropskim tržištima podršku pružaju naznake jačanja najvećih svjetskih privreda i nada ulagača u dobre kvartalne poslovne rezultate kompanija.

Pozitivno na berze utiču i visoke cijene nafte koje se kreću na najvišim nivoima od decembra 2014. godine. Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila 0,4 posto, na 69,95 dolara, no na američkom je tržištu barel pokupio 0,3 posto, na 64,50 dolara.

No, evropske ulagače zabrinjava jačanje eura, čiji se kurs prema dolaru kreće na najvišim nivoima u tri godine. Jačanje eura ne ide u prilog evropskim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na stranim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni. Jutros kurs eura iznosi oko 1,2260 dolara, dok je juče u ovo doba bio na 1,2220 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se snažnom rastu ekonomije eurozone, zbog čega se očekuje da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro najaviti postupno ukidanje podaticajnih mjera.

Check Also

Srebro kao investicija decenije

U doba ekonomske nesigurnosti, ljudi se neprestano okreću ulaganjima za koja se zna da štite …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *