Arapi kupili 49 odsto vjetroelektrane Krnovo

Kompanija Masdar iz Abu Dabija potpisala je sporazum sa francuskom kompanijom Akuo Energy o kupovini 49 odsto akcija vjetroelektrane Krnovo. Sporazum su potpisali Niall Hannigan, finansijski direktor Masdara i Eric Scotto, izvršni direktor Akuo Energy prvog dana Nedjelje energetske održivosti, koja se u Abu Dabiju održava od 14. do 20. januara.

Na Krnovu je izgrađena prva vjetroelektrana u Crnoj Gori, koja ima 26 vjetrogeneratora, snage 72 megavata. Finansiranje projekta obezbijeđeno je kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke KfW IPEX-Bank i francuske razvojne finansijske institucije Proparko. Kompanija Krnovo green energy je početkom novembra prošle godine stekla status povlašćenog proizvođača. Taj status joj omogućava podsticajnu cijenu za prodaju proizvedene električne energije od najmanje 95,99 eura po megavat-satu. Osim firme Krnovo green energy, povlašćeni status za sada imaju četiri firme koje su vlasnici deset mini hidroelektrana.

Krnovo je Masdarova treća vjetroelektrana, jer su prethodno izgradili vjetrogeneratore na Sejšelima i u Samoi.

“Uzbuđeni smo što smo ulaskom u Krnovo ojačali svoje prisustvo u Evropi i stupili u partnerstvo sa Akuo Energy, liderom u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je Mohamed Jameel Al Ramahi, izvršni direktor Masdara i istakao da “komercijalna rješenja za obnovljivu energiju imaju ključnu ulogu u energetskoj budućnosti Crne Gore” a Mosdar i Akuo Energy žele da podrže tranzicije zemlje prema čistijim izvorima energije”.

Projekat na Krnovu vrijedan je 140 miliona eura, a realizuju ga austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Ugovorom je državno zemljište dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina. Gradnja vjetroelektrane na Krnovu počela je u maju prošle godine. Vjetrogeneratori su postavljeni na nadmorskoj visini od 1.500 metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra 5,5 do 6,5 metara u sekundi. Crna Gora je lider u oblasti obnovljivih izvora energije u Evropi, sa više od 40 odsto domaće potrošnje električne energije iz čistih izvora. U toku je izgradnja vjetroelektrane na Možuri, druge u Crnoj Gori.

Početkom decembra prošle godine izliven je temelj za prvi od 23 vjetrogeneratora, koje gradi kineska kompanija Šangaj pauer elektroniks. Najavljeno je da će kompletna infrasruktura biti završena do polovine ove godine. Vlada je u septembru prošle godine dala saglasnost za prenošenje 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji ,,Možura Wind Park” sa firme Enemalta na kompaniju Malta Montenegro Wind Power. I za ovu vjetroelektranu, snage 46 megavata, državno zemljište je dato u zakup na 20 godina.

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *