Naslovne strane dnevnih novina za 15. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Gubitak veći od proizvodnje u Pivi

U Crnoj Gori je prošle godine na distributivnoj i prenosnoj elektromreži izgubljeno 514 gigavatčasova električne energije što je 21 odsto ukupne proizvodnje struje od svih proizvođača u državi 2.397 gigavatčasova, pokazuje Energetski bilans za prošlu godinu.

Prirodna baština otišla na ogrijev

Osim posljedica ltoncesionog sistema gazdovanja šumama, nepoznatog u Evropi, šume u Crnoj Gori nestaju i zbog toga što koncesionari, iako su obavezni, izbjegavaju sanitarnu sječu i ne pošumljavaju posječene i opožarene površine, iz prostog razloga što to ne donosi dobit.

Dnevne novine

Penzijsko uplaćuje više od 1.600 poljoprivrednika

U Crnoj Gori 1.611 registrovanih poljoprivrednika uplaćuje doprinos za penzijsko osiguranje, a Vlada u tome učestvuje sa 40 odsto, kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Dragana Pajović. Ona je saopštila da je u prošloj godini iznos doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje na mjesečnom nivou bio 50 eura.

EMIRATI NAJVEĆI STRANI INVESTITOR U CRNOJ GORI

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najveći su strani investitor u Crnoj Gori u koju su u prvih 11 mjeseci prošle godine uložili 92,8 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Novac koji je tokom 2017. stigao iz Emirata čini skoro šestinu ukupnih stranih direktnih investicija, koje su bile vrijedne 538,3 miliona eura. Ta zemlja je, prema podacima CBCG, najviše ulagala u preduzeća i banke.

Niži standard zaposlenih u odnosu na 2016. godinu

Standard većine zaposlenih u Crnoj Gori prošle godine je bio na nižem nivou nego 2016, a najteža situacija u pogledu zarada i uslova rada bila je u sektorima trgovine, ugostiteljstva i građevinarstva, saopšteno je iz Saveza sindikata (SSCG).

Dan

Klasične sijalice odlaze u istoriju

Na osnovu pravilnika o zahtjevima za eko-dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, donesenog od strane Ministarstva ekonomije, neće biti dozvoljena prodaja klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 XV i više nakon 1. jula 2018. godine.

Privreda ne može da izdrži namete države

Stanje u privredi je takvo da ona ne može da istrpi sve dodatne namete. Moramo biti svjesni da 99 odsto naše privrede čine mala preduzeća, od kojih većina posluje na ivici održivosti, da je trenutno blokirano više od 16 hiljada računa preduzeća i da se taj broj povećava iz godine u godinu, a to čini skoro 50 odsto realne privrede, kazala je u intervjuu za “Dan predsjednica Unije poslodavaca (UPCG) Svetlana Vuksanović.

Zakon neće oživjeti tržište kapitala

Zakon o tržištu kapitala, koji je usvojila Skupština krajem decembra, stupio je na snagu. Njegovim stupanjem na snagu, po pitanju funkcionisanja Montenegroberze, kako su nam naveli iz te institucije, promijeniće se određene stvari.

Pobjeda

Milionski pazari i štednja ne znače rast standarda

Za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika u prodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca zabilježene su ogromne gužve i, prema saznanjima Pobjede, ostvareni višemilionski prometi. Takođe, u crnogorskim bankama iz mjeseca u mjesec raste štednja građana. No sve to, kako smatra, ekonomski analitičar Vasilije Kostić ne znači i ne pokazuje da raste životni standard građana.

Drecun: Crna Gora nema razloga za brigu zbog sive liste

Evropska unijaje u decembru objavila ,,crnu listu” na kojoj je 17 zemalja “poreskih rajeva” i ,,sivu sa 47 zemalja čije poresko zakonodavstvo nije u potpunosti usklađeno sa propisima EU. Ministri EU su tada “zaprijetili” zemljama sa ,,sive liste”, među kojimaje i Crna Gora, da će ih prebaciti na ,,crnu listu” ukoliko ne budu sarađivale u usklađivanju propisa sa EU.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *